加入最愛專欄  收藏文章 

2024-03-15

創科|AI、Web3.0盛行掀創業熱潮!甚麼是時令創業家?網店用AI幫手刷單,點解最終令成本加重?

  AI、Web3.0 盛行同資訊愈來愈發達,令近年多咗人利用創科為創業夢。加上不少成功企業CEO 形象鮮明突出,創業精神亦鼓勵年輕人創業。但好多人都不小心將所謂創業家精神扭曲,全心創業但就欠實際有用行動,心態同能力都不佳而令創業成功率十分低。

 

  第一類較常見情況係巿場上多咗「時令」嘅創業家。由早年社交媒體、後來電商,到今天嘅 AI ,每段時間都會出現當時流行數碼專家或創業家。而AI 去年更大行其道,令情況比以前更甚。好多利用 AI 名義創立公司,呢類創業家著眼點並不在於自身生意,重點只想瘋狂建立人脈,然後再利用人脈賺錢。佢哋會喺LinkedIn 上不停add人,參加不同Business、Marketing Event 派卡片,不問對方是否同自身生意有關,亦唔會理對方技能是否專業,只希望短時間內建立強大人脈網。

 

  其實目的可分兩類,首先因佢哋創業時生意上未有實際內容同方案,只有一個大方向,未知如何處理。所以希望建立人脈作「釣魚」用途,當搵到有用人才或有點子後,就會提出同他人合作一齊建立對方嘅生意,最後變成合伙人。第二因為時令潮流實在太新,好多公司尤其係中少企根本唔了解實際情況。佢哋可以從建立好嘅人脈網中,搵到合適人才作配對,情況有如中介人角色般。雖然難以評論佢哋嘅工作,但因為佢哋不停去識人,又未有識啱人,只想推谷自己個人品牌、人氣,最後令人有種不務正業嘅感覺。

 

  另外近年亦多咗「假門面」網店。社交媒體同買賣平台十分方便,加上建立網站愈來愈簡單,利用網店賣產品成為大眾創業首選。見不少人到外地、國內購入大量產品,一心以為只要放上網就會有生意,但因欠缺營商策略、巿場定位、廣告宣傳等而令網店無人問津。最後好多網店會利用AI 工具或刷流量公司幫手刷單,希望提高網店信譽度同銷售量。呢類情況喺節日旺季更為嚴重,刷單更慢慢變成巿場習慣。

 

  雖然近年不少電商平台已加強措施防止刷單情況,但至今刷流量、刷單公司仍然活躍,一間國際刷流量公司高峰期更有數十萬「刷手」,証明巿場需求甚大。但其實刷流量並不化算,現時網店刷單後真正營利都十分低,大約最多只有20% 至30% 單數來自真買家,當中包括不少售後退貨情況,令成本加重。與此同時,刷單商戶亦有機會被電商平台發現,最後得不償失。

 

  隨著潮流去創業係好事,潛力同爆發力一定高。但總不能只係靠潮流或AI 旗號而忽略實業,要有策略同獨有優勢先係創業王道。

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

《說說心理話》與你分享被性騷擾解決辦法,大量真實個案,唔同場所如何提防及應對?► 即睇

更多我做Marketing文章
你可能感興趣
#初創創業 #人脈 #中介人 #創業 #AI #網店 #LinkedIn #社交媒體 #電商 #Marketing #刷單 #買賣平台 #創科 #數碼營銷
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
大國博弈
貨幣攻略
More
Share