加入最愛專欄  收藏文章 

2024-06-21

職場生態大變天!經濟差、AI浪潮夾擊︰員工努力不再值錢!甚麼是打工仔未來生存法則?

  而家經濟環境差,搵好工十分艱難。就算獵頭公司有工作轉介,都要三思。現時大部分打工仔都處於「睇定啲」嘅狀態,一動不如一靜。就算有工介紹,都可能係一份更地獄嘅工。其實近年職場已經同以前好唔一樣,相信未來變化更大。亦因為咁,我哋更需了解未來難關,反思如何決定短期內的工作去留,及如何部署長線職場發展。

 

人工貶值

 

  大部分公司每年年尾都為同事做Appraisal,再決定來年加薪升職事宜。但未來數年加薪情況相信並不樂觀,整體薪酬更可能慢慢走下坡。主因之一,香港人開始養成離港消費的習慣,出國、北上消費疏爽,本地消費卻手緊。加上全球利率高企、通脹同貨幣貶值等經濟問題,對公司營運成本造成壓力。公司盈利下降,裁員、減薪無可避免。就算今天公司並未開始凍薪減薪,但你現職的人工中位數亦會每年下調。幾年後轉工時,同一職位嘅人工已經減低10至20%,而高一職級嘅人工則有機會同現職位差不多。再者,近年人工中位數雖然上升,但其實追唔到通脹。結合以上,人工貶值潮極有可能發生。

 

努力唔再值錢

 

  我哋要開始改變工作思維,唔好再有錯覺認為多年為同一公司效力就係好事,因為到幾年後想轉工或被轉工時,你已經被巿場淘汰。相反,唔好覺得一、兩年轉工就係Jumpy。以前努力可能係成功嘅一半,但今天努力喺職場上不再值錢。公司、人事部眼中,勤力已經唔再係同事Core Competency(核心競爭力),反而Multi-skilling更為重要。唔好盲目地努力,學會「work smarter, not work harder」。目標係20%時間努力工作,80%慢活工作。緊記,努力其實係一種選擇,選擇乜嘢做先做後、著緊不著緊。利用80%時間去增值,做對嘅選擇先係未來職場法則。

 

穩定不再穩定

 

  對好多打工仔嚟講,只要公司準時出糧、唔裁員、自己工作表現尚可,你就會自覺穩定,願意喺公司做十年八年、甚至做到退休。但近年環境轉變十分大,難以再用舊時嘅尺去定義今天工作是否有前景、是否穏定。你而家工作表現超班,可能下個月已經被AI 取代。就算AI仲未可以取代你,但因其他部門慢慢被AI 取代,你亦會因公司規模縮小而受影響。有研究指,現時不同行業AI使用率最高近19%,整體數字仍不斷上升中。另一調查發現,有近50%不同國家受訪者指,因AI出現而會喺未來五年逐步減少招聘,人才流失後就嘗試以AI 補上。所以唔好因為自己一時安全就安心下來,亦唔好再只顧埋頭苦幹而不問世事。

 

  以前某啲大事情嘅變化,往往需要幾年或十多年時間先能夠完全呈現。但而家呢個過程已經縮短到一、兩年,甚至幾個月。以上事情難以估計幾時發生,我哋就必需做好準備,捉緊每個轉變所帶來嘅機遇。 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

【你點睇】拜登宣布競逐連任,若民主黨讓賀錦麗代替參選會否有效爭取選票?► 立即投票

更多我做Marketing文章
你可能感興趣
#AI #人事部 #Pantry熱話 #數碼轉型 #轉工 #通脹 #職場發展 #辦公室求生術 #招聘 #職場 #打工仔
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
貨幣攻略
大國博弈
More
Share