加入最愛專欄  收藏文章 

2023-09-19Text: Louise Yuen

iOS 17正式登場!一次過睇10大必用新功能︰靠近iPhone即AirDrop/待機模式變鬧鐘相架/報平安功能!全新Sticker櫃桶有咩用?附支援升級型號名單

  iOS 17| Apple 繼上星期於發佈會公布 iPhone 15 系列 之後,全新 iOS 17 亦今日(19 日)正式上架,一口氣推出超過 10 個實用新功能,其中個人最愛把兩部 iPhone 靠近即可用 AirDrop 傳送相片或檔案,同樣方法亦可與朋友的 iPhone 同步睇片聽歌,超方便!大家都喜歡用相片自製 sticker,現在更可利用 live photo 製作成原況貼圖(sticker),並儲存入全新貼圖櫃桶!即睇 iOS 17 10 大新功能亮點。

 

iOS 17新功能|01 自訂來電顯示畫面

 

  上年推出的 iOS 16 增設自定鎖定畫面功能,今年 Apple 更把這玩法延伸至聯絡人的來電顯示畫面,大家在 iOS 17 可以預先挑選心愛靚相、Memoji 配搭字款,創作自己「聯絡人海報」。

 

  以 AirDrop 傳給他人之後,將來你致電給對方時,對方電話上的來電顯示就變成你的海報了。

 

 

下一頁︰iMessage新功能!報平安、語音訊息變文字

 

全城注視!銀行定存比較神器,助你搵到最佳息率!► 立即了解

更多小薯茶水間文章
你可能感興趣
#打工仔 #iPhone #蘋果公司 #iOS 17 #IOS #新功能 #地圖 #AirDrop #待機模式 #NameDrop #FaceTime #iMessage
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
雙幣交易
聚焦兩會2024
More
Share