加入最愛專欄  收藏文章 

2020-02-05

海洋公園應該改為一個地產項目

  新年期間雖然因武炎肆虐而自我隔離,但早上仍然去跑步,平時去慣的茶餐廳老闆請我在年初二中午食開年飯,我話卻之不恭。當日跑完步去到茶餐廳,老闆與佢阿媽正在商量一件事,老闆話香港政府都要使超過100億裝修海洋公園,茶餐廳亦應該裝修,老闆大娘唔同意,佢話香港成班官都是洗腳唔抹腳的人,唔係自己錢點使都可以,茶餐廳是自己生意,裝修都要講回報,他們爭持不下,於是問我意見。

 

  今次大鑊,我剛剛收了老闆大娘大利是,一定要企在大娘一邊,於是我問老闆會不會裝修茶餐廳後轉型,佢話唔會,咁就夠了,如果唔轉型,裝修之後又唔加得幾多價,甚至唔可以加價,現在潮流興懷舊,裝修後反而會少了一班熟客,所以,我叫老闆今次不如聽大娘話,否則,在裝修之後,如果生意沒有增加,一定會被佢阿媽鬧,以現在時勢,零售轉弱,本土人士的消費亦在減弱中,裝修不如減價,薄利多銷,或者可以打出一條生路。老闆話我言重,茶餐廳的生意沒有問題,裝修亦只不過想回饋給客人,既然大娘唔鍾意,他一定不敢裝修。

 

  不單止老闆,香港政府亦要聽大娘話,就算比100億裝修海洋公園,裝修後人流是否會大幅增加,我相信提出的人都不夠膽保證。其實,香港已經有迪士尼,海洋公園已經是多餘,土地不足是海洋公園先天性缺憾,就算裝修到天花龍鳳都唔會解決,而且由於港珠澳大橋通車,橫琴長隆的吸引力比海洋公園大得多。只有兩個方法解決,一是將海洋公園門票大幅降價,變成一個優閒公園,又可以搞下婚宴,做下展覽;或者決斷一些,將整個海洋公園拆卸重建,變成一個地產項目,最少可以解決明年千億財赤,不過,官員不但不夠膽做,連講都唔夠膽講。

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

全新消閒節目《周一加油站》,幫你踢走悶氣,重新注入元氣! ► 即睇

更多樓市亮話文章
你可能感興趣
#樓市 #買樓 #海洋公園 #裝修 #茶餐廳
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
索羅斯抄底
台疫情反彈
More
Share