加入最愛專欄  收藏文章 

2021-06-30

識買樓才會買摸貨

  有老友問,怎樣才算是頂級投資者,我話是懂得買摸貨的人,老友以為我講錯,應該是賣摸貨的人。其實,要賣摸貨是很容易,買十幾個單位或者車位返嚟,要賣走三兩個是很容易,但剩下的是很難賣走,情況好似去買橙,小販用100元買入十個橙,而有人可以用11元一個任揀,表面上是小販每個賺了一元,但被人揀完揀剩,只剩下一大堆籮底橙,一元一個都未必有人買,所以,能夠以合理價錢,買到優質摸貨,雖然賣家是賺錢,但買到摸貨的人仍然是贏家。

 

 

  有人問我投資物業有咁長時間,最失威是那一次,蝕了幾次錢。我最失威的一次是買入一整層高樓層商廈,賺了10幾個%就賣走,我賣走之後就呻笨,咁靚物業冇可能賣走,以後,我冇機會買入類似樓層,即使我願意出高價都買唔到,那次雖然表面上賺到少少錢,但其實是輸了很多,因為那層商廈有巨額升幅,我唔知人點睇,但我自己認為是失威失到盡。

 

  有一些人可能時來運到,突然間可以買到一些優質物業,但又唔夠膽揸,最後要將物業摸走,表面上賺了一些easy money,其實是錯失了一生不可多得良機,碰上這些機會,千祈唔好手軟,唔好怕俾錢人賺,因為結果是那人賺得少,接手的買家賺得多,如果唔願意接摸貨,最後損失最大的反而是不願意接摸貨的人。

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

現凡訂閱etnet YouTube Channel,即賞麥當勞現金券!
► 立即行動

更多樓市亮話文章
你可能感興趣
#摸貨 #買樓 #本港樓市
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
恒大困局
跨境理財通
More
Share