加入最愛專欄  收藏文章 

2021-06-29Photo: 圖片由作者提供

腫瘤驚魂(上)

  童年時,老父傳授江湖交友技倆:「阿仔,記住,有兩類朋友,一定要認識。因人生之中,隨時要佢哋幫忙㗎 !就是醫生及律師。你大個咗,自然會明白!」

 

先父教落,老友之中,必須有兩類專業人士——律師及醫生,因會不時需要佢地。

 

  當時,烏卜卜,聽住先,並冇特別放上心。

 

  終於,人越大,越清楚老父的「交友智慧」。

 

  小弟做傳媒,因接觸面廣泛,好似乜都識多少。其實,全屬皮毛。所以,一觸及法律及醫學,即時變白痴仔。

 

  法律方面,勿講刑事官司,就算普通民事,也不少要靠律師,簡單如買賣樓宇及立遺囑正是。

 

  到加入傳媒,不少江湖老狐狸也會用律師信嚇你(其實可以一千幾百搞掂,好cheap)。若你冇律師朋友,一接信,可能會手都震。

 

  但是,有料的律師睇睇封「恐嚇信」,原來可以唔理,唔答,甚至咬返對方轉頭,都幾好「玩」㗎 !

 

  不過,正常人,最多交往的,不是律師,而是醫生。尤其,年紀越大,就越頻密。呢樣,位位退休者及長者,必有充分體驗。

 

  小弟當然如是。早年工作博晒老命,自然有代價。故此,心臟、血壓、眼睛、精神系統全部出過問題,須長期食藥及覆診。

 

  幸而,退休後壓力大減,生活正常,才冇乜古靈精怪病爆出。其實,都幾憂心㗎,因身體狀況如此,冇保險公司肯受保也。

 

  不過,久不久,仍會爆出一單杰撻撻的。2015年就先嚟一劑眼中風。

 

  終於,上周二,又來第二劑。凌晨半夜覺得頸部現痛楚。然後,吞口水微痛,唔知乜事。翌晨一摸再照鏡。咦,乜右鎖骨上邊腫起,足有一隻小雞蛋般大。撳落,微痛。乜嚟嘅呢?

 

我上周三瞓醒,頸部出現奇怪腫脹,按下及吞口水有點痛。

 

  傳統智慧(多數唔中),可能近期食得荔枝太多,出現「痰火核」。反正不太痛,好,忍一日,睇睇會否自動消失先。

 

  結果,翌朝起床,「雞蛋」仍在。唔……要揾醫生嘞。好在又有醫生朋友李家仁,速速約診。

 

我的家庭醫生李家仁,廿多年來替我解決大量健康問題。

 

  佢一睇,皺眉頭:「可大可小,可大可小。可以是耳鼻喉問題,可以是甲狀腺出問題,也可以是……惡性腫瘤,即癌症!」

 

  我早有心理準備,於是問:「咁,點搞?」

 

  「首先用排除法,將以上可能逐一檢查,看看可否排除!」

 

任何不良健康現象,開始排除法找原因時,第一步是驗血。

 

  一連串檢查即時展開,執筆此刻,仍在進行中,未有答案!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

現凡訂閱etnet YouTube Channel,即賞麥當勞現金券!
► 立即行動

更多快樂退休文章
你可能感興趣
#退休 #理財 #腫瘤 #排除法 #耳鼻喉 #甲狀腺 #癌症
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
恒大困局
透視大灣區
More
Share