加入最愛專欄  收藏文章 

2021-07-27Photo: 圖片由作者提供

明白明白明白——煩到抽筋

  提提各位「老友記」,等於政府派錢的銀色債券, 三十號截止申請啦,除非你「嫌錢腥」,又或,財富多到覺得三厘半息太細微細眼,否則,快快將閒錢All In,攞到幾多就幾多!

 

政府發行銀色債券,乃「派錢」。除非「嫌錢腥」,否則,應用盡閒資認購。

 

  三厘半息,乃政府包底。若遇息率向上,則派息更和味,因會自動向上追補㗎。

 

  今次銀色債券降低到60歲可認購,必多咗十萬計人士,但政府有機會提升到三百億,理論上,大概應派到十至十四手。

 

  剛剛,我將持有的iBond全部沽出,準備轉投銀債。發覺,賺佢三手八百幾元息,認真麻鬼煩,以後,可能唔再玩iBond!

 

iBond息低,買賣超煩,每人只分得三手「雞碎」咁少,但卻浪費大量認購時間。

 

  萬事有個成本。大家不知可有我同樣經驗。

 

  早前,政府公布發行iBond,小弟擁有匯豐卓越戶口,以為網上可以認購。原來唔得,必須親身到分行排隊等見客戶主任。一搞,連來回交通,冇咗個半小時。

 

  對住位客戶及主任,當然要似電影《奪命金》中的蘇杏璇,聽一輪官樣規程,然後,不停回應:「明白、明白、明白!」,覺得自己似機械公仔。

 

買賣iBond要學電影《奪命金》中的蘇杏璇,猛講:「明白明白明白!」,有點荒謬。

 

  結果,只分得三手!財經版話每手沽出有超過百三蚊,點知…冇!我以為沽出時可以似股票般在網上撳掣搞掂,原來唔得,冇癮!

 

  於是,只好用電話找客戶主任。你以為想搵就搵到?難!電話不停傳來:「客戶主任線路繁忙,請等等! 」重複又重複,十分鐘後,突變:「客戶主任仍然好忙,建議你稍遲再來電!」然後,Cut線!

 

  吓,咁都得?

 

  翌日,雞啼咁早(即九點一開市!)再打,終於通嘞。道明想沽清三手iBond。對方先報價,為$102.7875 ,百三都冇!算數,沽之哉可也。

 

  對方撳一輪電腦,再問:「曾先生,你喺唔喺度? (喺!)現在開始,請聽以下聲明……(朗讀近十分鐘……)請問你明唔明白?(明白明白明白!又蘇杏璇上身!)好嘞,手續完成,半小時會收到短訊!」

 

  「主任,咁煩,點解唔可以似股票咁自己上網做 ?」

 

  「曾先生,得嘅。不過要先到分行填表,聲明將債券轉做股票,五日後,就可以自己網上沽。不過提提你,轉變股票後,沽要收百幾蚊佣及手續費,計計埋埋可能唔化算㗎 !」

 

  即係,精的,仍要靠「明白明白明白熱線」,由購入到沽出,但覺程序多餘繁複玩謝客人。賺八百幾搞到身水身汗谷鬼氣,完全唔值得,下次決定唔再玩!

 

金管局發行債券,本為「利民」與「益民」。可否買賣設計上,避免變「煩民」呢?

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

現凡訂閱etnet YouTube Channel,即賞麥當勞現金券!
► 立即行動

更多快樂退休文章
你可能感興趣
#退休 #理財 #iBond #銀色債券 #沽貨
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
監管風暴
疫苗福利
More
Share