加入最愛專欄  收藏文章 

2023-12-05

最多人互問、最多人開盤

  香港整個建制陣營,上至政府下至街坊組織,今個星期「外張內張」(完全冇「弛」呢個狀態),點解?你知我知,正是由治入興後,第一個區議會選舉周日投票,全球萬眾矚目!

 

  一如某某高官「漏咀」(slip of tongue),今次催谷投票,真真去到「無所不用其極」手段。

 

特區高層,傾巢而出谷谷谷!

 

  所以,近日無論駕車駛經隧道、睇電視、上YouTube,名人高官議員之外,能動員呼籲的(例如NGO、各式義工隊、個別藝人⋯⋯)不停亮相,整個攻勢,比以往任何一次選舉更排山倒海、更肉緊。

 

投票廣告,無處不在。「翻生」藝人尹光,滿力催谷。

 

  不過,投票是市民的責任及權利,同時也是自由。所以,效果及反應如何,未到12月10日點完票,無法有定論。

 

  近日老友飯局,一談到選舉,多會問兩個問題:一,你投唔投票(反而冇人問投邊個?);二,你估投票率有幾高?

 

  第一個問題,屬八卦及侵犯私隱,所以,十個有十個都唔會公開答。尤其面對陌生人,個心反應是——我投唔投票關你乜事?八卦!

 

  但第二個問題則不同,個個爭住發表意見,興高采烈估估估。

 

  香港人, 十之七八好賭(包括馬、波、樓、股、債、金、麻雀、啤牌⋯⋯),一有機會賭,就興奮。

 

  老友之間,無謂以金錢作賭注,免傷和氣。但牙骹式輸賭一餐,則大部分人會視作一項社交之中的小樂趣,正是贏咗得餐食、輸咗做闊佬。

 

上屆投票率歷史新高,因有「特殊政治氣氛」。

 

  重溫歷史,上次區議會選舉在2019年,候選人競逐452個民選議席,結果,在「特殊政治氣氛」下,創出香港歷史上最多人參與及最高投票率的一次,達到2943842名登記選民投票,投票率為驚人的71.23%。

 

  好了,今次又如何?

 

麥美娟打個底先。

 

  首先睇睇登記選民數字,超過430萬。究竟周日會有多少人投票呢?這個,當然有眾多因素影響。正正有眾多因素影響,故大家才充滿好奇,究竟投票率如何?

 

  我已參與三個飯局的投票預測,「下注」前先聽多位經驗豐富的政治評論員及政黨中人分析(主要是建制陣營的)。更重要,參考大數據。如今科學昌明,甚麼也講大數據,預測的準繩度,遠比純粹靠估高。其實,政府在這方面掌握的,絕不會少。即是,政府早已心裏有數投票率大致如何。這樣,就可早早設計回應中外傳媒對結果提問的答案。

 

大數據通常極精準,且看今次中唔中?

 

  究竟,我估投票率會是多少?除飯局內的老友,冇人知,小弟也不會公開。

 

  一於唔話你知,等你心思思!

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

全新節目《說說心理話》青少年不可以戀愛!?真實個案講述驚心動魄經歷► 即睇

更多快樂退休文章
你可能感興趣
#區議會選舉 #區選 #快樂退休 #政治 #投票
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
大國博弈
貨幣攻略
More
Share