加入最愛專欄  收藏文章 

2020-12-02

《Make Money》在家工作都可賺外快?Click兩個掣就搞掂!

   疫情反彈下,相信唔少公司又開始搞WFH(在家工作),對於工作點同屋企有一段距離嘅打工仔梗係爽歪歪!不過在家工作變相自由度大咗,騰空好多時間出嚟。今集《Make Money》教大家點樣家中 Click兩個掣就賺外快!

 

 

填問卷,拎禮券,賺積分!

  

  其實習慣賺開網絡錢嘅人都知道呢種搵外快方式,情況就好似調查公司搵人去做聚焦小組咁,大家一齊講吓件產品有咩好、有咩唔好,分析吓用後感之類;網絡問卷情況都類似,例如網站「opinionworld」咁,只要你註冊之後,參與網上調查、測試新產品,睇睇佢啲廣告,之後寫個報告或者填問卷,之後佢就會回贈返啲積分畀你。

 

  你就可以用佢啲積分,愛嚟換返一啲咖啡現金券、食物現金券、甚至服裝現金券都有!不過你唔想要現金券的話,其實都可以回贈返現金畀你,不過你就要開返一個Paypal戶口,連結返自己銀行,手續有小小煩。

 

線上對話可賺多啲,但關鍵係你要識英文

 

 

  類似嘅線上問卷網站真係好多,但調查公司為咗深入咁了解某種行業或產品嘅資訊,佢地都會做一種「線上對話問答」,例如網站「User Testing」咁,佢就有唔同類型嘅線上問答總類,只要搵返自己熟悉嘅資訊進行回答,回報可以高達每次60美金(約468港元)。

 

  不過留意返,呢啲畢竟係國際網站,訪問員可能係操英文人士,甚至有時未必有純正口音,筆者都曾經試過呢類對話,遇到一個烏克蘭國藉嘅操英文女士,口音甚有「歐洲風味」,每次問答都好似做英文聆聽咁,所以想賺呢種錢就可能要加強自己英文聆聽能力啦!

 

上載收據都可賺錢,一部手機就可做到!

 

 

  呢幾年個個都講「大數據」、「物聯網」,只要掌握人們嘅消費習慣,就可以令到產品銷售提升,但究竟呢種數據可以係邊度收集呢?過往都係公司搵人做調查報告,但晒時間又要耗資一定程度。不過而家就唔使咁煩啦!有公司開啟一種「收集票據」方式,只要你上載你每日買嘢收據到App入面,佢地就會有積分回贈畀你,同樣都係夠一定程度分數,佢地會回贈禮物卡之類嘅禮品,甚至可以回贈現金。

 

  不過後生一輩成日都覺得買嘢拎單好煩,所以想要賺呢種回贈係必須有「師奶仔」心態先可成事,唔知你又會唔會做到呢?

 

撰文:李皆穎

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

全新消閒節目《周一加油站》,幫你踢走悶氣,重新注入元氣! ► 即睇

更多Make Money文章
你可能感興趣
#Make Money #在家工作 #WFH #問卷 #收據 #賺錢
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
大國博弈
跨境理財通
More
Share