加入最愛專欄  收藏文章 

2020-05-12Text: 李皆穎

《經濟不停學》人仔消費儲定期 在岸離岸價點分?

  人有好多種,原來「人仔」都分好多種,又「在岸」、又「離岸」,又有「中間價」,真係搲晒頭。究竟我返深圳食海底撈時候買人仔應該跟「在岸」定「離岸」價呢?「中間價」又係乜東東?今日《經濟不停學》登場,就先同大家講下人仔。

 

(shutterstock圖片)

 

「離岸」人仔前世今生,助中資企業「走出去」

 

  離岸價(CNH)其實係2003年先「出世」嘅東西,由於阿爺對人民幣管制好嚴,以前海外/外國公司如果同內地企業交易,一係就海外公司喺香港「地下市場」買入人仔再匯返大陸,一係就先匯美金返內地再兌換人仔,聽見都覺得煩!

 

  隨住中資企業要「走出去」,但又要對人仔進行管制,所以內地央行(人民銀行)同本港金管局就簽訂《清算協議》,允許在香港進行人民幣清算服務,以後中資企業想喺外國買嘢,就可以利用香港銀行體系進行資金交收。而香港作為人民幣清算服務嘅大城市,當然要有返一個屬於自己嘅市場價,所以就有「離岸人民幣」啦!喺香港用港紙唱定人仔現鈔北上消費,又或者貪仲有兩厘幾息做定期,統統都係用「離岸」價計算。

 

(shutterstock圖片)

 

在港換人仔跟離岸價,北上消費手機支付方便快捷

 

  好多人見到找換店個價都唔知係離岸定在岸價。其實,在本港不論喺銀行買賣,定喺找換店都好,都係以離岸價為標準,所以大家想係香港換人仔都要睇啱價啦!另外,如果你有內地銀行戶口,又鍾意上到深圳至喺銀行兌換,就係跟在岸價。假如嗰期兩邊人仔價差好大,就可以自行選擇!

 

  今時今日,其實手機支付喺內地已經好盛行,返大陸玩幾乎個個都有戶口,自從微信支付同支付寶香港版都開通跨境支付服務之後,已經可以用港幣支付人民幣帳單,而且匯率甚至比起出面找換店更好,分分鐘可以賺多杯水果茶慢慢歎!

 

(shutterstock圖片)

 

  今集講住咁多先,下一集就講「在岸」價重要性,原來同投資內地資產有密切關係!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

【搶先申請】免費試用etnet強化版MQ手機串流報價服務! ► 立即行動

更多經濟不停學文章
你可能感興趣
#理財 #經濟不停學 #在岸價 #離岸價 #北上尋夫 #海底撈 #喜茶
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
大國博弈
恒大困局
More
Share