加入最愛專欄  收藏文章 

2021-05-26

《經濟不停學》新手點睇業績報告?三招小技巧令你快速上手!

  新手炒股除咗要識圖表分析之外,仲要留意業績報告表公布,不過無學過會計或者金融知識,就會好似睇緊外星符號咁,完全唔知佢講緊乜。唔使怕,今集經濟不停學就幫大家歸納下睇財報有乜新手小技巧要留意,特別係唔同行業嘅財報,要留意嘅數據都唔一樣,第日睇業績就唔使頭痕痕啦!

 

 

(Shutterstock圖片) 

 

業績截數日搞清楚,用字不一要留意

 

(Shutterstock圖片)  

 

  學睇業績第一樣嘢就係要知道公司用邊一日做截數日,而上市規例無列明上市公司一定要用邊日,所以通常大部分公司都以每年12月31日為最後截數日;不過,上市規例就講明,公司需要在截數日後3個月內公布業績,如果未能係限期內公布就要通知聯交所交代原因。所以傳統3月份係業績旺季,而公布業績前後一個月,都可能會有唔少大行進行分析,甚至有「春江鴨」提早買入或者沽貨,所以了解公司業績公布日子就成為炒股留意事項之一。

 

  咁可以邊到搵到邊一日邊間公司公布業績呢?其實港交所「披露易」網站都會公布上市公司公布重要事項日子,大家只要上「披露易」,搵返「交易所報告」-「董事會議通知」,再揀返係主板定創業板就可以睇到未來幾個月有咩公司公布數據啦!

 

  另外,因為中港企業對於業績用字都可能會有小小差別,例如內地常用「同比」,香港意思為「按年」;而「環比」即可能係「按月」/「按季」比較,要似乎數據相比嘅期間。仲有一點,公司用邊一種貨幣作為海外業務收入計算貨幣都相當重要!好似近日人民幣飆升,用人民幣計價的話,對業績有正面作用。

 

點解業績無「純利」兩粒字?

 

 (Shutterstock圖片) 

 

  通常睇業績最常會留意就係收入、毛利、經營開支、純利及每股盈利,不過唔少新手都會好奇問,點解業績報告表無「純利」呢兩粒字呢?因為會計上對於純利有嚴格區分。例如成間公司扣除成本、交稅之後所得,通常被稱為「年度利潤」;不過,呢個利潤並唔代表完全落晒股東口袋,因為上市公司旗下通常都會有唔同附屬公司,而呢啲附屬公司又會分「全資擁有」或者「非全資擁有」,假如主公司將呢啲附屬公司業績合併計算,所得數字可能因為所持公司股權數而受影響。

 

  所以,會計上為區分主公司同附屬公司利潤/虧損,通常會劃分「公司擁有人應佔利潤」及「非控股權益」兩項,而媒體經常報道公司純利升跌幾多,就係單計「公司擁有人應佔利潤」,亦都係主公司股東個一年所賺嘅純利數目啦!

 

純利數字並非絕對,不同行業睇嘅數據都不同!

 

(Shutterstock圖片)  

 

  好多人以為純利係公司數據唯一重要參考價值,其實並唔係絕對!唔同行業嘅公司,要參考嘅數據都唔一樣。譬如保險股比較睇重「新業務價值」多於純利,因為保險行業唔似其他行業咁一次過收晒客仔錢,所以每一年做多幾多新保單反而較為反映出公司搵錢能力;銀行股比較睇重淨利息收入、壞帳率;賭股比較注重EBITDA(息稅前盈利)等,不同行業睇嘅數據都差異好大。

 

  仲有啊!有時公司錄得虧損並唔一定公司搵錢能力差,因為可能涉及「匯率虧損」或「商譽減值」。特別要提提「商譽減值」,意思係當公司收購某項資產時,收購價可能會高於資產嘅帳面價值,而公司要將資產入帳的話,就只能入帳資產嘅「帳面價值」,而突出嘅「溢價」就被視為公司支出,所以最後公司盤數可能由賺變蝕,所以出現呢個情況就要睇盤數撇除「商譽減值」嘅數字為準啦!

 

撰文:李皆穎

  

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

現凡訂閱etnet YouTube Channel,即賞麥當勞現金券!
► 立即行動

更多經濟不停學文章
你可能感興趣
#理財 #經濟不停學 #業績 #炒股 #新手 #純利 #財務報表
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
監管風暴
透視大灣區
More
Share