加入最愛專欄  收藏文章 

2020-05-13Text: 李皆穎

《Online有話兒》侵侵VS奧巴馬 疫情下誰是誰非?

  呢次新冠病毒疫情,美國真係好大鑊,而侵侵(特朗普)就將矛頭直指中國,喺上星期佢就咁講過:

 

「呢次疫情係美國最差嘅一次「被襲」,衰過珍珠港事件同911,從來都未試過咁嘅事!本應可以一早阻止,喺中國爆發時候就應該阻止,但中國無做過。」(shutterstock圖片)

 

  其實911受襲同珍珠港事件,兩件事夾埋死咗5000人,但對於美國嘅傷害真係幾代人都不能忘記。另外,美國經濟真係苦過苦瓜,1月失業率講緊重喺3.4%,4月已經跳到去14.7%,都唔好計之前美股經歷四次「熔斷」,而且重有2600幾萬人要申請失業救濟金,真係慘慘豬囉!

 

  正所謂「選舉臨近了」,侵侵諉過中國;而作為對家民主黨又點會放過攻擊對手嘅機會呢?就喺呢個時候,唔點解前任美國總統奧巴馬又會有段錄音流出:

 

「就算做到最好嘅政府都可以好差,如果用「我有咩著數」、「等其他人見下鬼」嘅心態係政府運作中作崇,就係一個絶對混亂嘅災難。」(shutterstock圖片)

 

  奧巴馬呢次打算搵疫情做攻擊點,打算為民主黨出返口氣,點知侵侵又唔抵得,立即係Twitter上面反擊:

 

「捉到佢啦!奧巴馬門!(OBAMAGATE)」

「美國目前為止最大嘅政治罪!」

 

  其實侵侵聽到奧巴馬話自己處理疫情係「災難級」,所以佢引用其他人嘅發言攻擊返奧巴馬,包括暗示奧巴馬喺卸任之後就開始攻擊現任政府,係美國歷史上係未發生過,真係好鬼死小器!

 

  睇怕呢場口水戰將會延續至選舉完結,但睇落啲對話都幾「小學雞」咁囉!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

現凡訂閱etnet YouTube Channel,即賞麥當勞現金券!
► 立即行動

更多Online有話兒文章
你可能感興趣
#理財 #Online有話兒 #侵侵 #trump #奧巴馬 #Obama
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
監管風暴
疫苗福利
More
Share