加入最愛專欄  收藏文章 

2020-07-15

《Online有話兒》姪女出書爆大鑊:侵侵係The World's Most Dangerous Man

  想爆侵侵(特朗普)大鑊嘅人真係一浪接一浪,呢次就輪到自己個親姪女瑪麗(Mary Trump)。Mary將佢對侵侵所知,同埋屋企人嘅口述集結成書,喺噚日(14日)正式出爐。查實Mary出書之前都被屋企人出禁制令,限制過佢出版!點解明明係一家人,又要搞到爆大鑊又要對簿公堂呢?

 
兩家人原來有牙齒印,姪女嬲到新書要提早出版?

 

本書用埋侵侵做封面,真係打正旗號(網上圖片)


  正所謂「沒有無緣無故的恨」,個姪女點解會出書爆個親叔叔嘅黑歷史呢?原來當年Mary個爸爸,曾經幫爺爺佛瑞得.特朗普(Fred Trump Sr﹒)做房地產,不過表現唔好被人趕走;到Mary阿爸因為心臟病入醫院逝世前後,家族其他成員都無人去探下佢,而侵侵當時仲走咗去睇戲添。


  含住泡怨氣,加上Mary覺得,近呢幾年美國咁亂都係由呢位親叔叔所引起,所以先打算出書爆大鑊。雖然呢次出版曾經被特朗普家族透過法院出限制令禁止,不過法院話唔受影響照出可也!最後,本書更提早兩個禮拜,即係噚日(14日)出爐添。


批評侵侵傲慢無知,當年靠出貓考入賓州大學

 

好似都幾難考入去,不過請槍又唔同講法(Shutterstock圖片)


  新書《太過分了而且沒完沒了:我的家族如何造就這個全世界最危險的人物》(Too Much and Never Enough:How My Family Created the World's Most Dangerous Man)一聽個名就知道到架勢堂,Mary根據自己嘅回憶同其他家族成員嘅口述內容,編寫成一本240頁書,其中一行講到:


  「喺侵侵成長過程中,被培育出一種扭曲的行為,而且佢已經將『講大話』融入喺生活當中。」


  之後佢喺書中大爆,侵侵喺高中時候,已經畀錢搵「槍手」幫手代考入學試,最後先會入到賓夕凡尼亞州大學嘅華頓商學院。白宮已經出聲明否認考試作弊,而發言人更指出呢本書係「謊話連篇」;誰是誰非,真係口同鼻講啦。


指侵侵同老豆關係麻麻,而且係自戀狂

 


(Shutterstock圖片)

 

  談論到屋企關係,白宮澄清指侵侵同老豆關係溫暖,而且佢又對老豆好好;但呢位擁有博士學位嘅姪女,卻爆出另一個版本:


  「原本爺爺對我阿爸好嚴苛,希望佢可以接手盤生意,但我爸只想做飛行員,所以盤生意先畀侵侵;不過1980年代侵侵搞到盤生意損手爛腳,所以先迫到我阿爺出手,因此佢兩個關係並不融洽。」


  Mary覺得侵侵雖然望落去係一個巨人咁,其實只不過掩飾緊佢嘅軟弱同自我,有時候喺佢身上甚至散發住一個自戀狂嘅特徵。Mary話,自己原本唔想搞咁多事,不過睇到佢上任做總統已經傷害咗好多人,所以想透過呢本書將佢拉下馬。


  各位,花生殼真係剝到一地都係,我地都係坐定定睇戲啦!

 

撰文:李皆穎

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet TV頻道現已登場,多元化財經及消閒影片輪流送上! ► 即睇

更多Online有話兒文章
你可能感興趣
#理財 #禁制令 #特朗普 #Mary Trump #侵侵 #Online有話兒
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
東京奧運
疫苗福利
More
Share