加入最愛專欄  收藏文章 

2023-11-13

香港新式街頭騙案,你又遇過幾多次?2-假和尚真騙徒

  街頭騙案年年都有,而且愈來愈新、愈來愈多花款,究竟你又遇到邊幾款?原來騙案隨時隨地都可以發生,所以【騙局大拆解】一連三集,同你剖析騙局。

 

 

假和尚真騙徒,呃人善心


  如果有留心,喺深水埗北河街,或者土瓜灣旺角就成日見到有批「和尚」,成日坐喺地下擺檔,通常都係賣吓啲開光佛珠;不過近期有班和尚成日喺街「化緣」——其實係問途人拎錢。有好多街坊都覺得畀十蚊八蚊,都係出於自己嘅善心,無傷大雅,特別有信佛嘅佛教徒,覺得自己被人呃都無所謂,呃極都係一百幾十。


  但其實根據「佛門警訊」創辦人翁靜晶所講,佛教其實有戒律講明,修行法師係唔可以做買賣,佛缽只可以收食物不可收錢。假如佢同你講可以擺咩風水陣就假上加假啦,佛門同風水大纜都扯唔埋。如果真係想添香油錢,不如認認真真去佛寺參拜,然後再親自放落香油箱,成件事誠心好多。

 

撰文:李皆穎

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet榮獲HKEX Awards 2023 「最佳表現證券數據供應商」大獎► 了解詳情

更多騙局大拆解文章
你可能感興趣
#騙局大拆解 #街頭騙案
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
大國博弈
貨幣攻略
More
Share