加入最愛專欄  收藏文章 

2020-09-18

【自願醫保】嫌標準Plan唔夠保障? 呢d計劃覆蓋夠全面!

  自願醫保計劃推出接近一年半,官方統計數字上周出爐,截至今年3月底,認可產品的保單已達52.2萬張。不過,當局指在52.2萬名保單受保人當中,絕大部分(97%)受保人都是購買靈活計劃保單,其餘則購買標準計劃,數據或多或少反映自願醫保的標準計劃未必符合投保者心目中的保障要求。

 

 (iStock圖片)

 

人人都想醫保平 唔通買嘅唔想保費平?

 

  上期本欄比較過多家公司的自願醫保認可產品中的標準計劃。之不過,根據當局制定的標準計劃,每個細項都各有限額,並非全額賠償,而且賠償額有限,例如包括放射性治療、化療、標靶治療、免疫治療及荷爾蒙治療等「訂明非手術癌症治療」,每年保額僅8萬元。據10Life去年調查所得,若有大病標準計劃未必夠用(見表)。 

 

  事實上,當局指在52.2萬名保單受保人當中,絕大部分(97%)受保人都是購買靈活計劃保單,100人之中只有3人購買標準計劃。人人都想醫保平,但唔通買嘅都唔想保費係咁多個level中最平咩? 數據或多或少反映,自願醫保的標準計劃,未必符合投保者心目中的保障要求。所以既然有扣稅,要買就買足夠的保障。 

 

 

邊啲Plan覆蓋夠全面? (下頁)

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet財經.生活App 精明外匯買賣三招「睇圖-比較匯率-預設提示」iOS / Android / Huawei

更多生財有道文章
你可能感興趣
#自願醫保 #標準計劃 #靈活計劃 #理財
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
中概股回歸
美國大選2020
More
Share