• |
  • 極速報價
  • |
  • 會員
  • 產品服務 / 串流版
  • 設定

13/07/2021

腫瘤驚魂(下)

  • 加入最愛專欄
  • 收藏文章
  • 曾智華

    曾智華

    曾智華,資深傳媒全面手。退休前為香港電台節目創作總監。八十年代開始獲選最受歡迎節目主持,直至2014年退休為止。隨即「轉跑道」,專攻慈善活動及變身KOL 。目前每天溜覽其Fan Page 「Luke Sir 曾智華」者,數以十萬計。近年著作包括《快樂退休》及《有盈退休》。

    每周更新

    快樂退休

Photo: 圖片由作者提供

  腫瘤驚魂今次來到第三篇,亦是終結篇。過去十幾日,我就似進入一個「腫瘤牌局」,每一個階段揭出一隻牌。未去到最後一隻,也不知輸贏。第一隻牌揭的,是「驗血牌」,贏了。第二隻揭的,是「耳鼻喉牌」,又贏了。來到第三隻,是揸著李家仁的醫生紙,找甲狀腺專家何旭熙醫生排期。基於佢「太好生意」,要輪幾日。指定時間上到診所,護士話:「曾先生,大概要等兩至3小時。建議你到樓下餐廳坐下,就快到才call你啦。」縱目一望,小小診所坐滿人,門外亦企咗幾位,肯定等得耐過公立醫院。

 

我過去三周的經歷,就似玩一個神秘牌局,每張牌未揭前皆充滿變數。

 

  按護士提議,到餐廳坐咗近兩小時,再在街閒蕩,果然要近三小時!

 

  見到何醫生,態度專業而和藹,用眼用手已大致可斷症。先作安慰:「應該是良性的,但為穩陣起見,先做一次超聲波!」

 

  做完,指指瑩幕:「曾先生,你自己睇睇,唔見有特別異象,應該是良性。但還是找另一位專家double check好一點。你揸呢張紙,約黎炳民醫生再做多次,佢係放射治療專家 !」

 

  意即,揭開第三隻「超聲波牌」,也是贏了。

 

  再約見黎醫生,呢次做得更詳盡。我問:「通常點解會無情情生出個瘤呢?」

 

  「應該忍得老婆多啩?」佢幽默回應:「講笑啫,冇乜肯定原因。你個瘤睇唔到異象,應是良性。係嘞,我想買十本你親筆簽名《優雅退休》得嗎(咁搞笑?當然得啦! ) ?」

 

替我 Double Check 的放射權威黎炳民醫生,也是位主攻分享「幸福人生」的作家。大作上周出版。

 

  第四隻「超聲波牌」,又win。

 

  兜兜轉轉,又再約見何旭熙醫生,也是等呀等。終輪到:「睇片冇問題。但為防百分之二三機會,建議抽組織再化驗!你瞓低,唔會好痛!」

 

今時今日抽體內組織很安全,因在先進科技透視下進行。

 

  就如此,一針篤入腫瘤,抽出五CC瘀黑液體,都幾恐怖。

 

抽出的組織,通常有如一筒瘀血。

 

  「我會送去聖德肋撒醫院病理化驗所再check,四日後有結果,看看能否排除所有警報!」

 

  嘩嘩嘩,呢四日就真係長咯!

 

香港有最先進的病理化驗所,可作出精準分析給醫生斷症。

 

  這個「腫瘤牌局」,終來到揭最後一隻牌了,有癌冇癌,就此決定!

 

  終於,開呀!

 

  「曾先生,報告返咗嚟。結論係——冇甲狀腺結節,細針抽出物,良性膠樣囊腫。恭喜你,可以放心了。11月再來覆診啦!」

 

我的腫瘤組織檢測分析,良性。

 

  第五隻「抽組織牌」都贏埋。呢場仗,暫且打完,Thank God!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

現凡訂閱etnet YouTube Channel,即賞麥當勞現金券!
► 立即行動

我要回應

你可能感興趣