加入最愛專欄  收藏文章 

2020-10-23

初入行不擅表達 方力申:人哋以為我好寸

  【晴報專訊】方力申前晚以退役運動員學長身份,分享由運動員轉型做藝人的經歷。向來風趣幽默的小方,原來初入行時不擅辭令,不懂答問題而被誤會態度囂張,結果花了六、七年時間才適應娛圈生活。

 

方力申指運動員退役後轉型做其他工作,一時間難以適應。

 

  方力申前晚出席《香港運動員就業及教育計劃嘉許典禮》,與學弟學妹分享結束運動員生涯後的路向。小方笑說:「啱啱由運動員轉型做幕前嗰陣,好多時唔識答問題,被人話我好寸好囂張,其實我只係內向,唔識用言語表達自己。」

 

  小方坦言入行六、七年後,直到與鄭中基及梁漢文主持《美女廚房》時,看到他們的現場執生能力,才真正「開竅」,學會要放鬆心情,才能對答如流。他說:「以前做運動員,做嘅嘢都係實事求是,但做藝人係完全唔同,要學識點樣同人溝通、相處。」中途有否想過放棄做藝人?他說:「無諗過放棄,只係提醒自己要快啲改善,唔係會被淘汰。」

 

蝕住重開游泳班

 

方力申教小朋友游泳甚有滿足感。

 

  另外,小方的游泳學校因疫情暫停營業三個月,小方指政府局部開放泳池後,現時已有限度復課:「開番泳班我仲要蝕錢,不過見到小朋友再返嚟泳池,真係好開心,有啲小朋友仲肥咗好多。我都好彩有partner一齊共患難,總算捱過最艱難嘅時期。」他表示已申請政府「補就業」計劃,希望有更多資助。

轉載自: 晴報

全新直播節目《hot talk 1點鐘》強勁嘉賓陣容 擴視野 添智慧 ► 即睇

更多娛樂情報文章
你可能感興趣
#方力申
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
中概股回歸
施政報告2020
More
Share