加入最愛專欄  收藏文章 

2021-02-08

《Online有話兒》抖音大戰騰訊,場仗有排打?

   中美大國博弈不停,看不見硝煙之爭,你來我往,大家都打到損手爛腳,估唔到而家國內科企都有大戰!講緊嘅係騰訊(00700)大戰抖音,有指抖音發現自己平台係微信同QQ分享受到限制,認為構成了違反《反壟斷法》,所以抖音控告騰訊並要求賠償9000萬人仔,究竟前因後果係點呢?

 

(istock圖片)

 

因為騰訊係大佬,所以微信封抖音就係壟斷?

 

(istock圖片)

 

  目前抖音已經正式向北京知識產權法院提交訴狀,北京法院已經受理,抖音方表示,騰訊通過微信同QQ,限制用戶分享來自抖音嘅內容,構成《反壟斷法》內所禁止「濫用市場支配地位,排除、限制競爭的壟斷行為」,所以抖音要求法院判令騰訊,要立即停止呢類行為,並且刊登公開聲明,以及賠償抖音經濟損失及合理費用9000萬元。

 

  無獨有偶,係周日(7日)內地政府就公布「國務院反壟斷委員會關於平台經濟領域的反壟斷指南」,顯示中國官方打擊壟斷行為嘅決心,亦顯示出中國科企面臨更大挑戰;加上近期網絡金融平台都受到新規影響,支付寶、京東金融等上的存款產品無預警全下線,唔通真係深層改革?

 

騰訊:指控失實,將會提起訴訟

 

(istock圖片)

 

  騰訊就梗係唔係省油的燈,一聽到自己被人控告,就立即出份聲明,指控抖音母企字節跳動及相關公司,存在侵害平台生態及用戶權益嘅違法違規行為,將繼續提起訴訟;騰訊指出,抖音透過不正當競爭方式,違規地獲取微信用戶個人信息,破壞平台規則。

 

  不過抖音反駁啦!話用戶數據並唔係騰訊私人財產,用戶係有權力控制自己數據點用,抖音希望透過呢次訴訟,提醒返用戶權利之餘,又可以釐清平台經濟如何規範競爭,完善反壟斷機制,而且認為騰訊壟斷行為妨礙技術進步及創新,對社會福祉並無裨益。

 

意大利出人命,抖音係歐洲危危乎?

 

(istock圖片)

 

  雖然香港區就無得玩抖音,但外國風氣就好似繼續熾熱,上個月20日,意大利有一個10歲女仔,係抖音平台上面參加「昏迷挑戰」(blackout challenge),不過就係直播中窒息身亡,呢單新聞震驚全國,亦都令當地數據隱私監管單位介入調查。女仔父母向媒體表示,完全唔知到自己個女做呢類挑戰,當初個女玩抖音都係為跳舞、睇下片咁,點會預計到發生呢類悲劇?

 

  意大利政府已要求抖音封鎖「無法驗證年齡」帳號,意味著任何無法展示身分證用戶暫時無法上傳影片,亦無法同其他使用者互動,唔知歐洲會唔會跟進成立法規,封鎖18歲以下人士玩抖音呢?要知道,抖音其中一班主力用戶群都係13至18歲為主,可以好大影響啊!

 

撰文:李皆穎

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

更多Online有話兒文章
你可能感興趣
#理財 #抖音 #騰訊 #意大利 #反壟斷法 #qq #微信 #TikTok #Online有話兒
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
中概股回歸
大國博弈
More
Share