收藏文章 

2016-06-01

懷舊小食: 糯米包

 

 

  以前舊式的酒樓都會有賣一些特式點心如鵪鶉蛋燒賣,豬肚燒賣,銀針粉及生炒糯米飯等等。還有一款叫糯米包,唔知大家有無食過?

 

  糯米包其實係一塊大的燒賣皮包住已調味的臘味糯米飯去蒸,食一籠都可以食飽。鐘意食糯米飯的朋友就更加喜歡這道點心。可惜 ! 現今的酒樓都好少見到有這道點心.... 原因可能係容易吃得飽,大家食飽左又點會繼續點選其他貴價點心,酒樓咪賺少咗錢,最好就唔推出為妙 ! 

 

  大家想懷念或重溫這道點心,唯有自家製作啦 ! 材料簡單,買唔到咁大塊燒賣皮唔緊要,韋太教埋大家如何製作燒賣皮。日後想食隨時準備好,早餐在家沖杯靚茶,加一籠糯米包都可以慢慢品嚐及嘆茶啦 ! 

 

烹煮時間: 1小時

 

份量: 7-9 個

 

 

黃皮材料:  (約9-10片): 

 

  低筋麵粉 (或麵粉)  60 克 + 雞蛋  35 克 + 鹽 1/8茶匙 

  黃色食用色素 2-3滴

 

材料:

 

  白糯米   150 克

  臘腸     1條

  蝦米     1湯匙 

  花生     15克 

 

調味料:

 

  蠔油 1茶匙 ,雞粉  1/4 茶匙 ,砂糖 1/4 茶匙 ,麻油 1茶匙

 

做法: 

 

  1. 白糯米預先用清水浸7-8小時及浸一晚,瀝乾備用。

 

  2. 將黃皮材料拌勻,然後鬆弛15分鐘,然後用木棍將麵糰推薄,用圓形模吸出9片直徑約3吋大的圓皮,然後再次推薄至4吋大的圓片,備用。

 

 

  3. 臘腸蒸熟,切粒,蝦米用清水浸軟,切幼粒。

 

  4. 花生放入巳預熱150度的焗爐,焗8-10分鐘至金黃色,放涼去皮,壓碎。

 

 

  5. 燒熱鑊落少許油,將臘腸粒及蝦米爆香,加入花生拌勻,放涼。

 

  6. 蒸籠加上白布或牛油紙,將白糯米鋪上,加入3-4湯匙清水,隔水蒸15分鐘。

 

 

  7. 蒸好的糯米飯加入調味料及臘肉粒拌勻。

 

  8. 將適量的餡料包入皮內,將口捏實及向下,排放在巳掃油的碟上 (或包底墊上牛油紙),皮面噴上清水,蒸8-10分鐘即成。

 

小貼士:

 

  1. 如不想自己做皮,可以到粉麵店買現成的燒賣皮,將2-3片重叠在一起再壓實,這樣才可以包入多些餡料。

 

  2. 臘肉餡料隨個人喜好,可以加入臘肉或冬菇。

 

  3. 食用色素可按個人喜好而使用。

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet榮獲HKEX Awards 2023 「最佳表現證券數據供應商」大獎► 了解詳情

更多我家私房菜文章
你可能感興趣
#食譜
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
大國博弈
貨幣攻略
More
Share