加入最愛專欄  收藏文章 

2019-02-25Text: Amber YiuPhoto: 網上圖片

【賞櫻攻略】我要向櫻花出發!2019平飛攻略+日、韓、台賞櫻地方推介

韓國賞櫻地點推介

 

  韓國又是另一個充滿櫻花的地方!隨了各大學成為賞櫻熱點外,其實還有一些不會逼爆的公園可以去的!

 

3. 秘密花園:鞍山公園

 

  在首爾西大門的鞍山公園是相對上沒太多人的賞櫻地方,白裏透紅而低垂的櫻花開滿山頭。除了櫻花外,另一邊山頭更種有鬱金香、星形蘭花等,一個公園睇三種花,正啊!

 

 

櫻花滿開預測:4月上旬

 

4. 首爾「市民之森」:良才川

 

  位於江南的良才川是「賞櫻秘景」,河川兩旁開滿粉紅櫻花,再加上流水聲,簡直充滿詩意。重點是,良才川位於住宅區,絕對可以好好享受寧靜的美景!

 

 

櫻花滿開預測:4月上旬

 

台灣賞櫻地點推介

 

5. 台中大雪山森林遊樂區

 

  如果唔想請咁多假,其實近近地飛轉台中都有得睇櫻花,加上飛台中又再平啲啲~雖然台中的櫻花早在二月已開,但只要趕緊在3月頭去睇,都仲可以欣賞到的!

 

 

櫻花滿開預測:3月上旬

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet TV頻道現已登場,多元化財經及消閒影片輪流送上! ► 即睇

更多著數速遞文章
你可能感興趣
#櫻花 #台灣 #日本 #韓國 #秘景
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
東京奧運
疫苗福利
More
Share