收藏文章 

2019-08-15

財爺施政報告前偷步「派糖」 4000蚊條數仲未找啊!

  修例風暴令到政府成個管治威信冇晒咁滯,要重拾一定唔係一時三刻,但家下民怨日深,點都要搞搞佢,所以財爺陳茂波(波叔)今日一於偷步喺《施政報告》前宣布派糖,公布左一系列紓困措施。朋友仔即刻同Jenny講笑咁話:「沒有抗爭,那有糖派!」小妹忍唔住反佢白眼,心諗:「我仲未收到4000蚊啊!」

 

 

 

等Jenny同大家睇下有咩主要措施先:

 

  1﹒將2018/19課稅年度內的薪俸稅、個人入息課稅及利得稅的稅務寬免百分比,由本年財政預算案建議的75%增至100%,每宗個案上限維持2萬元,預計143萬人受惠,涉18.4億元。

 

  2﹒向領取社會保障金額的人士,額外發放相當於一個月的綜援標準金額、高齡津貼、長者生活津貼或傷殘津貼。在職家庭津貼及以個人為單位的鼓勵就業交通津貼,亦會作相若安排,涉40億元。

 

  3﹒在2019/20學年,為本港的幼稚園、小學及中學日校學生提供每人2500元的津貼 ,料超過90萬學生可受惠,涉23億元。

 

  4﹒為房委會及房協公共租住單位的較低收入住戶代繳一個月租金,涉14億元。

 

  5﹒為每個電力住宅用戶戶口提供一次性2000元的電費補貼,料超過270萬戶受惠,涉56億元。

 

  6﹒邀請關愛基金考慮為非公屋住戶和未領取綜援的低收入家庭(N無人士)提供一次過生活津貼。

 

  7﹒房委會、機場管理局、建造業議會、科技園及數碼港亦正制訂相關寬免措施,具體措施將由相關機構另行公布。

 

點會唔關政治環境事

 

  近排唔少風聲都話可能全民派8000蚊,亦都有政黨咁樣同波叔提議過,不過今日波叔就冇話派8000,令唔少人失望啊!波叔就解釋今次紓困措施針對中小企基層市民及一般中產人士,等佢哋冇咁大壓力,比全民派8000方案聚焦啲咁話。

 

  佢仲話今次派糖同最近嘅政治事件無關,因為政府一早預告咗有關香港經濟所面臨的壓力,又用颱風做比喻,話係要為相關的壓力做好準備。Jenny就覺得,遲唔公布早唔公布,響反修例示威愈搞愈大鑊嗰時先公布,完全唔關政治事?真係信不信由你喇!

 

加唔加碼仲未知 10月有得袋咁啲

 

  嗱!老老實實,小妹就唔係受惠太多,遲下粒糖有冇得「加碼」先?財爺睇嚟都怕講得太實會收唔返,又令市民失望,所以答得好含糊,話會「動態評估」、「不斷留意外圍同本地情況」,「盡可能減輕市民生活上嘅負擔」……

 

  唔講咁多,實際啲!大家都好關心,幾時有錢落袋?幾時可以Feel到受惠先?財經事務及庫務局常任秘書長(庫務)劉焱就話,相關措施最快可通過行政措施實施,好似租金減免,今年10月可以陸續落實,其次是費用減免,而其他各類補助津貼等開支項目,就要等到立法會「開鑼」,向財委會申請額外撥款先得喇。Jenny一聽,就覺得似乎將會係另一次漫長嘅等待呢……

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet財經‧生活App   財智‧健康‧品味生活     【立即下載】  iOS版 / Android版
更多言歸政傳文章
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
25周年慶
More
Share