加入最愛專欄  收藏文章 

2022-12-09

首創《無間道》數位收藏品 馮德倫送劉偉強別注版「無間猿」

  【晴報專訊】馮德倫(Stephen)最近與寰亞傳媒及Web 3創投集團成立Grid 6工作室,推出以經典電影《無間道》為藍本的《無間猿》(Departed Apes)數位收藏品。昨日Stephen與《無間道》導演劉偉強會見傳媒,率先向對方送上第一隻別注版,劉偉強直言會好好保存,皆因極具升值潛力。

 

Stephen昨日將富有美式漫畫風的「無間猿」別注版數位收藏品,送予劉偉強。


  今年是《無間道》面世20周年,馮德倫大讚是他看過最好的電影之一,故希望能延續經典,讓年輕人欣賞《無間道》是如何風靡一時。但他有感經典不能胡亂觸碰,便想到利用Web3空間,以《無間道》為藍本,創作有臥底、間諜等角色的《無間猿》系列,將《無間道》世界投入另一個宇宙,將來發展成「無間猿宇宙」。Stephen昨日特別送上第一個別注版「無間猿」數位收藏品予劉偉強,而電影的其他演員及台前幕後,每人均會獲贈一隻獨一無二的數位收藏品。

 

甚有諗頭的Stephen發展元宇宙事業。


  問劉偉強會否拿「無間猿」炒賣?他說:「唔會,我會好好保存落去,雖然我唔係好熟呢啲NFT,但知道會有錢賺。」Stephen附和︰「相信都會賺錢,都係一盤生意。」適逢今年是《無間道》上映20周年,電影三部曲的4K復修版將於本月12日重新上映。由於電影當年亦是在12月12日上映,所以特意挑選同一日子再上映,甚有意義。

劉偉強曾擔心要轉行揸的士

  至於會否原班人馬再拍新戲?劉偉強稱︰「諗下啦,提議都幾好。」他坦言三部曲中最愛《無間道II》,又回想拍攝《無間道》時,業界環境十分艱難。「拍第一集嗰陣無人睇好,當時我啱啱開咗公司,間公司仲係家徒四壁,所以要咬實牙關,我哋唔係唔衰得,係唔死得!我同麥兆輝講,如果呢部戲唔得,我哋就要轉行揸的士。」

 

轉載自: 晴報

【2023兔年】迎新春,謹祝大家福兔豐年,鴻圖大展,財運亨通! 即睇2023癸卯年運程預測,兔年齊齊行大運!► 即睇

更多娛樂情報文章
你可能感興趣
#馮德倫 #無間猿 #劉偉強
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
通關復常
大國博弈
More
Share