加入最愛專欄  收藏文章 

2018-08-24

建制派選舉機器不可小覷

  無論係大至一國嘅總統,少至香港一個細城市嘅區區一個區議員席位,有選舉進行嘅地方,就一定會有選舉「機器」運作。選舉唔係一人之戰,特別係選舉發展已經有一定程度的地區,選舉背後講嘅係人力同財力,更加係其中一項好重要嘅成功要素。

 

  西九立法會補選未正式開鑼,其中一名「疑似候選人」、前食衛局政助陳凱欣嘅宣傳已經係鋪天蓋地,街邊橫額直幡不在講,有佢大頭相嘅大形廣告牌,照樣高掛唔少迷信之徒都避之則吉嘅紅磡區殯儀館上,唔怕你大吉利是,只怕無人見到佢、無人認識佢。

 

  但係一個無公職嘅社企CEO,究竟可以拎咩牌頭去咁樣宣傳?「九龍社團聯會健康大使」是也。大家真係不得不佩服建制派選舉機器嘅諗頭同運作能力,一個大台記者出身、唔係咩醫護人員、唔係運動員,只係憑前食衛局政助嘅身份,都可以用「健康」之名去宣傳自己。更重要嘅係,呢個「健康」只係照顧西九龍嘅人,喺東九龍係一啲都唔健康。

 

  有評論就話(特別係泛民嗰邊嘅意見)咁係一場不公平戰爭,因為陳凱欣喺未選之前就已經投入大量資源去宣傳,又唔使計入有上限嘅競選經費,對其他準候選人不公。呢個講法其實係似是而非,因為其他有意參選嘅人,有意無意地都會突然現身宣傳。Tina最記得,喺幾位前議員被裁定DQ議席之後,有DQ選區嘅地鐵站即日就已經有非建制嘅區議員擺街檔宣傳自己,咁樣唔通唔係佢利用現有區議員身份之便去做宣傳備戰?

 

  天下烏鴉一樣黑,所有選舉都有機制,有機制就一定有漏洞被人去鑽空子,泛民批評對手亦不過係五十步笑百步,只不過你做得細人地做得大就話唔公平,咁不如你話自己唔係李嘉誠個仔好唔公平好過啦!

 

etnet財經 ‧ 生活App獨家「銀行匯率比較」功能 立即下載 iOS/Android

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

更多立會透視鏡文章
你可能感興趣
#西九補選 #立法會 #陳凱欣 #DQ
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
新型肺炎
全球放水
More
Share