加入最愛專欄  收藏文章 

2019-05-30

【散播病菌】返工戴口罩係上位的好方法?致「周圍噴射液體同事」的一封信

  親愛的百病纏身的同事:

 

  同事啊,你好嗎?近來工作繁重、壓力大嗎?上位固然重要,但身體的健康也不容忽視啊。昨天在辦公室看到你面色慘白,雙唇發紫,連喉嚨都咳到聲音變得沙啞。雖然看到到處製造地雷給我們踩的你受苦了,大家心情都覺得涼快,但同時我們亦十分擔憂,擔憂你的身子、擔憂我們的健康、擔憂我們的家人。所以,在你未死之前,可否應承我們一件事….

 

  就係唔該可唔可以戴返個死人口罩!?

 

 

  我明白病咗仲要戴住個口罩焗住好辛苦,但都要戴㗎!我知鼻塞要用多一倍力去呼吸好辛苦;亦明白再戴埋口罩焗住,透唔到新鮮空氣就更加辛苦,我明㗎,我真係明,但我唔想病啊!見到你「飛哩啡呢」咁呻啲鼻涕出嚟,再用紙巾包住,你估我地唔嫌污糟咩?但大家會體諒你,因為我地知道你冇其他選擇,所以我地唔會迫你吞返落去。但咳就唔同!又要咳,又要唔戴口罩,你喉嚨深處果啖充斥住細菌嘅黃綠濃淡唔覺意咁飛噴左幾滴出嚟,細菌依附係四周物件,大家又唔知頭唔知路咁掂到細菌,甚至放入口…唔好話會傳播病菌啊,淨係衛生方面累到人地掂到你啲分泌物,你都應該覺得羞愧啦吓嘛?

 

  如果你覺得戴口罩好唔舒服,影響到你嘅工作效率及上位速度,你大可放心,因為戴口罩為你帶嚟嘅好處比你想像更多!例如可以為你輕鬆帶嚟勤奮形象。戴口罩即係身體抱恙,病左都堅持返工,呢位同事真係一個勤力、有交帶及有責任感嘅員工。印象呢啲野,你平時就算一個打十個都未必Draw到人attention、留唔到好印象;但小小一個口罩,反而可能可以幫你帶嚟正面印象。

 

 

  而且,神秘感覺仲可以提升你嘅桃花運添。口罩同cap帽一樣,比人一種神秘感。唔知大家有冇發現,有啲平時個樣平平凡凡嘅人,戴左口罩之後好似特別吸引,你仲可能因為好奇心,特別留意多啲呢個人。好運起上嚟,分分鐘下一個女朋友就係因為口罩而得米。

 

  講咁多,都係想提醒各位病左嘅同事:有病要返工真係唔該戴返個口罩。公司嘅中央冷氣已經令空氣唔流通,如果你仲係呢個密室散播病菌,大家只會一個傳一個輪流病,甚至將病毒帶返屋企比屋企人。香港打工仔返工已經生不如死,要病住受折磨就更加痛苦,所以希望大家真係唔好為左一己舒服就瘋狂散播病菌。

 

 祝

  各位安康

 

「港元定存息率」大比拼 食息都要食得醒 https://goo.gl/i9KA4Y
更多花生味辦公室文章
你可能感興趣
#辦公室熱話 #生病 #口罩 #職場
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
夏日特輯
置業不是夢
More
Share