加入最愛專欄  收藏文章 

2020-03-18

現在是睇樓最好時間

  每當大型百貨公司大減的時候,公司女同事就會在午飯時間或者放工後大買特買,我問點解唔怕買貴左,女同事話唔怕,因為平時已經睇啱,不過太貴,知道百貨公司每年會有春秋二祭,以大減價形式回饋顧客,所以當百貨公司大減價,立刻身先士卒去搶貨,仲話係我教,買靚樓荀樓是可求不可遇,而非可遇不可求,去百貨公司搶貨也是一樣,孺女可教也。

 

  近日物業市場受到新冠肺炎疫情影響,買賣兩難,成交量非常少,我叫營業部同事向女同事學習,現在用多些少時間去睇樓盤。老實說,現在亦只是得個睇字,業主是不會減價,但如果有一日,某些業主因為財務問題而大幅減價,到時公司可以儘快做到決定,因為有很多人如果唔打算買樓,根本唔會睇樓,當他們見到樓價下跌而有心買樓的時候,物業已經被其他有心人買走了。所以,在樓市淡靜時去睇樓是物業投資者的功課,平時唔做功課,考試又怎會有好成績,況且,現在物業代理又非常樂意帶客戶去睇樓,如果是市旺的時候,難保有一些物業代理會話,如果冇興趣買就無謂睇,未睇樓先睇代理面色,但絕對不能夠怪他們,大家都要搵食,在市旺,如果不打算買樓的確唔好浪費別人時間。

 

  在個多月前,TVB同我做訪問,主持問我當時是否可以買樓,我話可以,不過要買優質單位,當時在市場上亦有不少優質單位出售,前幾日,同一個節目又同我做訪問,主持人話在上一次做完訪問之後,她有留意大部分成交都是優質單位,所以樓價在疫市下都沒有下跌,但現在形勢有所改變,優質單位已經很少,而且叫價不菲,現在大部分成交都是質素比較差的單位,成交價亦比以往稍低,造成樓價下跌現象,主持相當細心,她說的一番話應該由我講,的而且確現在樓價下跌是一個假象,因為現在的低價成交的單位質素不及較早前成交的,如果是同樣質素的話,樓價會比以前高,所以,如果唔做功課,根本察覺不到樓市有這樣的變化。

 

etnet財經 ‧ 生活App獨家「銀行匯率比較」功能 立即下載 iOS/Android

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

更多樓市亮話文章
你可能感興趣
#樓市 #買樓 #代理 #睇樓
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
新型肺炎
全球放水
More
Share