加入最愛專欄  收藏文章 

2020-07-03

《Online有話兒》侵侵終於肯戴返個Mask?因為似Lone Ranger?

 

  美國總統侵侵(特朗普)狂人形象深入民心,但疫情嚴峻之下,仲係唔肯喺公眾場合戴返個Mask,仲畀對家拜登抽水,話佢「大男人主義」添。不過近日侵侵好似一轉口風,唔通真係「選舉臨近了」?!

 

(Shutterstock圖片)


 
染疫人數274萬,單日新增逾5萬宗

 

其實又邊度似獨行俠呢?(Shutterstock圖片)


 
  美國確診新冠肺炎人數全球「冧把溫」,達274萬人,單日新增逾5萬宗創新高。另邊廂,侵侵喺星期三(1日)接受FOX訪問時候,突然一轉口風,話喺公眾場合戴返個口罩,其實無咩異議,佢仲話幾喜歡自己戴口罩個樣:


 
  「因為睇起上嚟有啲似虛構人物『獨行俠』(Lone Ranger)。」


 
  真係畀佢激死!不過侵侵對於係咪要全國強制戴口罩問題表示保留,因為好多人都自我保持距離,而且佢哋有自由選擇,覺得需要戴嘅時候就會戴,唔需要強迫咁話。


 

第三季經濟反彈,新刺激措施預備中

 

 (Shutterstock圖片)


  美國6月份非農就業數據就梗係靚仔,新增480萬更加係有紀錄以嚟最高,且遠勝市場預期,侵侵呢一刻梗係牙擦擦,因為佢預計未來幾個月就業數據良好,相信11月總統大選之前都會增長強勁云云!又係「選舉臨近了」,市場傳侵侵正醞釀第四輪刺激措施。


  之不過,急急腳重啟經濟,搞到美國疫情好似控制唔住,預備爆發第二波咁款,今日仲新增病例5萬幾宗,真係嚇死人咩!不過侵侵係記者會上面講過,經濟重啟速度之快,取得重大成功,而且就業數據強勁,所以證明到經濟正在回升!


 
姆努欽射個波落州政府?

 


 (Shutterstock圖片)


  不過有人問,造成咁多人感染,華府有無後悔過急急腳重啟經濟呢?財長姆努欽就話啦:


  「無,絕對不後悔。而且我哋已經制定非常謹慎嘅計劃,而執行計劃嘅責任,應該落返去各個州。」


  唔重啟經濟,經濟大蕭條好似仲慘慘豬!嘩!仲要射個波落州政府到,真係兩面不是人囉。

 

撰文:李皆穎

 

 

 

 

 

 

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet TV頻道現已登場,多元化財經及消閒影片輪流送上! ► 即睇

更多Online有話兒文章
你可能感興趣
#理財
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
東京奧運
疫苗福利
More
Share