收藏文章 

2019-08-16

全城競猜誰「摘瓜」 拆解誠哥廣告玄妙之處

  薑幾時都係老嘅辣!「香港首富」李嘉誠(誠哥)嘅說話幾有份量,唔使Jenny多講。面對而家個社會環境,誠哥即使退咗休,依然非常上心,今日就一於喺多份報章賣頭版廣告,發表下意見。一句「黃台之瓜,何堪再摘」可謂高章到極,唔講到明,全城即刻競猜誰是「摘瓜人」!

 

 

 

誠哥忍唔住要出聲喇!

 

  話說今朝Jenny起身睇報紙嗰時,見到有人以「一個香港市民李嘉誠」嘅名義,喺全港多份報章刊登兩款全版廣告,其中一款廣告內容係:「正如我之前講過:『黃台之瓜,何堪再摘』」,另一款廣告就以反暴力為主題,大大個禁止符號喺暴力兩個字上面,頂頭就寫住:「最好的因,可成最壞的果」,兩邊分別係「愛中國、愛香港、愛自己」同「愛自由、愛包容、愛法治」,底部就寫「以愛之義,止息怒憤」。Jenny當堂嚇一嚇!誠哥「開腔」喎!唔係講笑啊!

 

  大家都知假新聞橫行,呢個「李嘉誠」係咪真係誠哥先?Jenny同埋同事即時去Fact Check,誠哥就透過發言人認咗係佢呀!今日用「一個香港市民」身份登廣告,主要係因為佢認為,香港長期繁榮穩定繫於「一國兩制」行穩致遠,叫大家一定要以愛之義,止息怒憤,對「一國兩制」,以謙和而珍之。

 

兩款廣告 八字真言玄又玄

 

  咁誠哥做咩要登兩款廣告呢?發言人就傳話比Jenny聽,咁係因為目前香港形勢複雜,難以用單一語言或者溝通方法回應,形容「應以何身得度者,即現何身而為之說法」。誠哥仲呼籲唔好「讓今天的激情,成為明天的遺憾。」大家Get唔Get到?

 

  Jenny只能感嘆一句:「高人真係高人!」,大家成朝早就一直討論當中「黃台之瓜,何堪再摘」究竟背後有咩意思?

 

  呢八個字出處係《新唐書.承天皇帝倓傳》「(李)賢終日憂惕,每侍上,不敢有言,乃作樂章,使工歌之。其言曰:『種瓜黃台下,瓜熟子離離。一摘使瓜好,再摘令瓜稀,三摘猶云可,四摘抱蔓歸。』」李賢就係武則天同唐高宗個仔,佢呢首絕命詩,係用瓜作比喻,想勸阿媽武則天,唔好再對自己仔女趕盡殺絕。而家誠哥究竟想勸邊個?中央?政府?香港人?示威者?真係人人唔同解讀!

 

驚見「藏尾詩」?定大家諗多咗

 

  Jenny反而最留意「正如我之前講過」呢幾個字,即係誠哥覺得有人唔聽佢老人言,結果吃虧在眼前?因為誠哥2016年講起旺角騷亂嗰時,都吐出呢八個字,話從事政治的人物,都要研究和檢討呢一課(旺角騷亂),了解出現嘅原因,仲話「香港唔可以再有唔同政見的派別都來傷害香港」

 

  至於另一款廣告,看似無咩特別,但就有網民發現係「藏尾詩」,每句最後一個字加埋竟然併到「因果由國,容港治己」八個字,不得了!究竟係誠哥有心為之,定係網民諗多咗?其實,Jenny 就覺得後者居多,不過大家都知誠哥修為之高唔係普通人Level,所以點解讀似乎都有無限想像空間呢!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet財經‧生活App  財智‧健康‧品味生活
【立即下載】  iOS版 / Android版
更多言歸政傳文章
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
25周年慶
施政報告
More
Share