收藏文章 

2017-07-20

林鄭行書展SELL完「貼地」SELL舊作

  林鄭未當選之前間唔中會落區親民,好多市民都話好想見佢一面,到佢當選咗,貴為特首日理萬機,市民大眾要見佢一面就難上加難。不過,今日佢就好「貼地」咁微服出巡,嚟咗書展同一班年輕人對話,話自己好鍾意行書展,以前兩個囝囝細嘅時候,差唔多每年都會來行書展㗎。不過,呢啲都係以前嘅事嚕,做咗官之後,對上一次嚟已經係三年前,仲要係為咗主持開幕咋! 

 

林鄭一出現喺書展、即刻引來群眾簇擁,記者逼到變「柿餅」。

 

林鄭同你行書展 很想要吧?

 

  Jenny噚日為咗睇實財委會,都冇時間去書展行下,今日同行家收到風林鄭會去書展打個轉,當然一早就去定會場靜候佢大駕光臨啦!林太今日應青協邀請同13個後生仔對談,真係十零歲嗰啲後生仔啊! 唔係40幾歲嘅「青年」喇!

 

  林太話好鍾意行書展,但對上一次嚟已經係三年前,仲要係為咗公務添,咁似乎唔夠「鍾意」噃?林太即刻解釋,話近年為咗公務,可以做自己鍾意嘅嘢嘅時間已經係近乎零,仲同Jenny呻,依家太多保鑣跟住佢,無晒私人空間喇!

 

以前愛瓊瑤、亦舒 而家日日睇研究書 

 

  有人就趁機問佢,林太究竟有冇搭過公共交通工具呢 ?果然初生之犢不畏虎!呢一問,Jenny相信勾起咗唔少在場人士記憶中,林太嘟八達通嗰一幕……林太聽完都窒咗窒,笑住話以前未做行政長官嘅時候,每個星期都會有啲時間搭公共交通工具嘅,仲要大嗌「唔好講到我咁離地啦!」,但做咗特首之後,Jenny諗你肯,你班保鏢都唔會畀你搭啦。

 

  林太就話其實以前佢都好鍾意睇公仔書同埋小說,例如瓊瑤、亦舒嗰啲佢都會睇,係咪好「貼地」呢?不過近年因為公務好繁忙,就少咗睇呢啲書喇。Jenny估而家林太睇嘅書應該99%係唔同部門Send過來嘅政策研究書,仲邊有時間睇小說吖!

 

「新書」《施政報告》未見影 「舊書」文宣頂住先

 

  林太以勤力著稱,據聞記憶力亦過人,不過要佢記住點樣煮嘢食就似乎有啲難度。佢話自己對烹飪都有啲興趣,有一段時間屋企有好多烹飪書,因為睇烹飪節目會記唔晒啲食材,有烹飪書喺手就可以一次過睇晒啦!有同學仔就食住個勢問,唔知林太有冇整開甜品嘅呢?林太就話近排少食甜嘢啦,因為要睇住啲血糖,但都會整比囝囝食嘅。佢仲自爆舊年開始成日嚟唔切煮飯要叫外賣食,好彩屋企人尊重佢重視事業嘅決定,又對自己冇咩要求咁話。哎吔!Jenny覺得林太你學咁多烹飪又唔整畀屋企人食,嘥晒喇!

 

  嚟到書展,點可以唔推介下有咩好「讀物」?林太就好尷尬咁攞出兩本佢自己嘅書,話想推薦畀各位年輕人,因為而家自己已經好少睇書啦,係睇都係睇返自己以前嘅書。首先係「絕版」嘅署長隨筆,另一本就係競選時嘅文宣。佢話書入面有自己以前對市民嘅承諾,好有參考價值,仲簽咗其中13本送畀在場嘅年輕人添!咁又係,林太你本「新書」《施政報告》要等到10月先出版,唔Sell「舊書」都冇咩嘢Sell。

 

  

賣開政治書嘅書商話,今年嘅銷情比起差過上年好多。

 

港人政治冷感變厭惡 《零八憲章》「爆冷」成暢銷書

 

  講起Sell書,前幾年講中國政治嘅「禁書」十分Sell得,但呢兩年就算Sale都Sell唔去,連帶其他政治書都乏人問津。今年有賣開政治書嘅書商就話,今年嘅銷情比起上年差咗好多,比起上年同期差唔多少咗10%,次文化堂堂長彭志銘就話今年貿發局唔係好推銷到書展,有好多人今日先知道書展已經開幕,而且今年好少政治書出版,就算係最好賣嘅都已經係關於劉曉波嘅《零八憲章》,但係呢本都已經係2009年嘅舊書啦!

 

  佢同Jenny呻,因為而家香港嘅政治氣氛好差,出版社又比紅色書商壟斷晒,作者出咗本書都冇地方可以賣’;二來係雨傘運動後香港人都冇晒心機,而且時局變得太快:「今日寫嘅嘢,聽日就Out咗啦!」佢又偷偷地同Jenny講,自從銅鑼灣書店事件之後,好多大陸人都唔敢落嚟香港買政治禁書,有好多從事政治禁書水貨生意嘅人都驚咗「洗頭艇」而金盆洗手啦!Jenny係佢嘅說話中都感受到淡淡的哀傷啊。

 

  堂長好愁咁同Jenny講,其實對之後幾日嘅銷情都唔睇好㗎啦,因為而家嘅香港人由以前嘅政治冷感變咗兩派,一係就「我討厭政治」,一係就對政治失望或者好大無力感,依家有冇一啲話題性嘅作品面世,所以佢都睇得好悲觀!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

現凡訂閱etnet YouTube Channel,即賞麥當勞現金券!
► 立即行動

更多言歸政傳文章
你可能感興趣
#零八憲章 #劉曉波 #林鄭月娥 #書展 #貼地 #親民 #烹飪 #政治冷感
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
監管風暴
透視大灣區
More
Share