收藏文章 

2018-01-02

中大新校長1st Day Look 紅呔藍衫好醒目

  上星期告別咗2017,唔知大家係點樣迎接2018嘅呢?Jenny就知道中大都係2018年第一日迎嚟咗個新校長,佢就係港產嘅生物醫學學者段崇智。不過因為噚日元旦係公眾假期,所以今日先係新校長第一個返工日!所以Jenny今日一早就山長水遠咁入到中大,率先同大家睇吓新校長第一日返工有咩感受先!

 

離遠就見到佢條Share醒紅呔。

 

  PR姐姐就同Jenny講,校長係9點返工嘅。不過作為打工仔嘅你同我都知,第一日返工梗係最好有早冇遲喇!所以今日段校長都早咗15分鐘返到Office,Jenny離遠就見到行緊過嚟嘅段校長,佢條紅呔都幾搶眼噃!不過件裇衫就同上次同學生見面嘅時候一樣係藍色,而心口袋就多咗枝筆。唔知呢件裇衫係同上次同一件,定係段校長諗住以後都用藍色裇衫,打造成佢嘅「招牌校長Look」呢?

 

段校長話第一日返工「好開心、好興奮」!

 

心口袋枝筆,返工唔會慌失失

 

  段校長今日春風滿面、笑容可掬咁,見到傳媒仲主動打招呼,用好純正嘅廣東話同大家講「新年快樂」添!睇嚟佢之前雖然長居美國,但係都無損對廣東話嘅熟悉程度噃!

 

  段校長仲同大家分享第一日上任嘅心情,好風騷咁話「好開心、好興奮」,更自爆仲未去自己個Office睇過。不過有行家追問佢今日有咩行程,佢就話有好多嘢要做,聽日再同大家傾偈,跟手就轉個身入咗Office嚕。段校長由踏入行政大樓門口至到入校長室,呢個過程歷時都唔知有冇兩分鐘!不過Jenny同一眾行家就至少等咗20個兩分鐘喇!既然段校長走得咁快,冇得「回水」,Jenny梗係點都要喺校園食返個靚早餐補數先!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet財經‧生活App   財智‧健康‧品味生活     【立即下載】  iOS版 / Android版
更多言歸政傳文章
你可能感興趣
#中大校長 #段崇智
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
新型肺炎
The power of love
More
Share