加入最愛專欄  收藏文章 

2021-06-10Text: Ariel Chan

Deliveroo一年燒賣訂購量高過60幢ICC?同場加映5款必試口味︰芫荽、龍蝦、甜燒賣!邊款正?

  即使你屋企或是返工地點沒有上榜都不用傷心,因為只要有Deliveroo就可以隨時隨地訂燒賣食,編者就有5款私心推介,一齊睇睇Deliveroo 有甚麼特式口味必試喇!

 

1. 老虎岩(第6座)潮式粉麵咖啡︰芫荽迷必試!手打芫荽燒賣 

 

  近來愈出愈多創意燒賣款式,當中我最愛的就是大埔老虎岩的芫荽燒賣!餐廳雖然以招牌牛雜麵、滷水牛腩聞名,但是他們的燒賣都大受歡迎!這款燒賣以4成芫荽和6成豬肉的比例手打而成,吃起來特別有嚼勁,而且芫荽的香氣又不會搶過豬肉的風頭,聽聞餐廳在高峰時期更一日打出1500粒,聽到就知他們的燒賣咩料喇!

 

傳統手打芫荽燒賣

$16/ 4粒 

$32/8粒

(圖片由Deliveroo 提供)

 

老虎岩(第6座)潮式粉麵咖啡

Deliveroo︰https://bit.ly/3g787Jz

 

2. 烤焗工房︰燒賣都可以shake?人氣shake shake炸燒賣

 

  快餐店推出的shake shake 薯條一直都大受港人歡迎,位於葵芳的小食店烤焗工房就有一道「shake shake炸燒賣」($29)!這間小食店一向主打炸物,燒賣炸得脆口又不乾,加埋shake shake 粉就更惹味!

 

除了燒賣,同系列都有其他炸物可以選擇!

(Deliveroo截圖)

 

烤焗工房

Deliveroo︰https://bit.ly/2SdsCv2

 

3. 安安燒︰嗜甜必試!串燒蜜糖燒賣

 

  燒賣沾豉油就吃得多,甜的燒賣又試過嗎?這間串燒專門店「安安燒」將燒賣燒得香脆微焦,它的魚肉內餡又夠煙煙韌韌,再加上蜜糖外層,味道又幾夾,好驚喜,值得一試!

 

串燒蜜糖燒賣 $20/串

(圖片由Deliveroo提供)

 

安安燒

Deliveroo︰https://bit.ly/2SjUTjr

 

4. Foxglove︰夠奢華!龍蝦燒賣

 

  平時決定吃魚肉和豬肉燒賣都十五十六?不如找日食豪啲,點Foxglove的龍蝦燒賣來吃!這間高級中菜餐廳向來都是以矜貴食材來入饌,一看到燒賣的賣相就知道不簡單,龍蝦燒賣有別於傳統的燒賣,換上綠色的外皮;燒賣即使混和了豬肉,龍蝦的鮮味都沒有被掩蓋,入口夠爽口又彈牙,「荷包」鬆動的話一定要試試,就當作慰勞一下自己吧!

 

龍蝦燒賣 $80/2粒 

(Foxglove Facebook 圖片)

 

Foxglove

Deliveroo︰https://bit.ly/2RDav12

 

5. 龜苓元坊:︰養生之選!藥膳燒賣

 

  燒賣細細粒,好容易就會一口接一口!如果想減一減罪惡感的話,我就會點藥膳燒賣來吃!推介大家食龜苓元坊的藥膳燒賣,他們用新鮮豬肉剁成,更加入淮山、冬菇、杞子等等有營養的食材,入口不但品嘗到肉的鮮甜,口感亦非常豐富,各位女士可以放心多吃幾粒!

 

藥膳燒賣 $23 

(圖片由Deliveroo 提供)

 

龜苓元坊

Deliveroo︰https://bit.ly/3wfj80U

 

現凡訂閱etnet YouTube Channel,即賞麥當勞現金券!
► 立即行動

更多Foodie What’s On文章
你可能感興趣
#龜苓元坊 #外送 #街頭小食 #港式小食 #Foxglove #燒賣關注組 #安安燒 #老虎岩(第6座)潮式粉麵咖啡 #烤焗工房 #炸燒賣 #識食 #燒賣 #甜燒賣 #Deliveroo #燒賣數據 #戶戶送 #藥膳燒賣
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
監管風暴
跨境理財通
More
Share