加入最愛專欄  收藏文章 

2024-05-09

《愛回家》大小姐林淑敏曾患乳癌自揭一樣飲食壞習慣!化療副作用頭痕脫髮狠心扯掉頭髮:一掹就甩

  由洪永城、宋宛穎、何沛珈及魏韵芝擔任主持的資訊節目《早D知早D醫》,訪問了曾經患乳癌,現在已經康復的林淑敏。2010年她發現胸部出硬塊,經過身體檢查後,醫生告知患第二期乳癌,使她曾心情低落。治療期間嚴重甩頭髮,而且心臟變弱。她還自揭患病前飲食習慣很差,後來為了健康,下過不少功夫,把飲食習慣180度轉變。

 

 

  相隔患病已經有14年的事,林淑敏透露當年因摸到乳房位置有硬塊立即求醫,最後結果得出患第二期乳癌。重提事情,當時醫生跟她講的說話,仍然記憶猶新:「醫生開頭好樂觀,話『如果係水嘅話,幫你抽完就走得啦』,但照完超聲波後發現有少少問題。醫生好沉默,之後抽組織,第一針係『椰絲』,第 二針都係『椰絲』,第三針……全場唔出聲,結果報告顯示患上早期乳癌。」

 

 

  當時林淑敏感情天霹靂,曾怨天怪責上天「為何是我」。幸好獲醫生鼓勵,加上努力維持樂觀正面心態,撐過了為時多年的抗癌旅程:「醫生同我講:『你唔會死嘅,你離死亡好遙 遠,但係必須要花時間面對,治療並唔係傷風感冒,一兩個星期搞得掂。』」

 

 

  在《愛回家之開心速遞》中,林淑敏飾演大小姐一角,每集打扮都充滿貴氣,而且見到她有一把豐盈長髮。其實她患病接受治療期間,遇到嚴重脫髮問題:「第一針化療後,開始出現脫髮副作用, 頭皮更一度痕癢至受不了,她指當時直接狠心將頭髮扯掉:「痕到搞唔掂,自己掹甩佢(頭髮),一掹就甩,之後舒服晒。」

 

 

  「見過鬼就怕黑」的林淑敏,現時更懂得珍惜生命,經常做運動,過著健康人生:「打標靶藥期間,嗰陣心臟唔係幾好,係藥嘅副作用,問過醫生都話冇辦法、冇藥食去改善,要靠自己好番,亦提意我做吓運動。」日子有功,她由最初跑一公里要休息4、5次,到現時可以跑馬拉松,早前就跟何佩泇等人,挑戰馬拉松10公里賽事。

 

 

  林淑敏更自揭患病前飲食習慣很差,亦都是患病成因之一:「病之前,我飲食習慣好差,每朝早餐都食雪菜肉絲餐蛋米粉,以為食好清,其實唔係。忽略咗原來每日食午餐肉,已經吸收好多人工防腐劑或者色素。而家180度變。打針化療時候,身邊朋友有唔同意見,話呢樣嗰樣唔食得,甚至乎去到最後我覺得飲水都係錯,為咗咁之後上網逐樣嘢食去check。」

 

 

  今晚(8日)播出一集,張達明分享對抗鼻咽癌的心路歷程。他在2011年發現患病前不時出現流鼻血症狀,但由於量少加上精神不俗,當時並沒有太為意,直至檢查後得知真相,心情係驚同心痛。長達7年的電療和化療的抗癌路,他坦言四肢無力、聽力受損。他藉著今次訪問,鼓勵患病者及早求醫:「大家有病唔好太 擔心,好好去醫治,好大機會康復。」而支持他走過抗癌之路, 就是放眼看更遠和更美麗世界的期盼。

 

 

 

 

 

 

轉載自: 晴報

【你點睇】京港滬港高鐵動臥首發運行,「夕發朝至」模式讓車程縮短近半,你會否考慮乘搭?► 立即投票

更多娛樂情報文章
你可能感興趣
#洪永城 #標靶藥 #乳癌 #鼻咽癌 #防腐劑 #開心速遞 #演員 #電視劇 #林淑敏 #娛樂 #魏韵芝 #張達明 #何沛珈 #宋宛穎 #影視娛樂
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
大國博弈
貨幣攻略
More
Share