加入最愛專欄  收藏文章 

2024-05-10Text: 娛樂組

單立文胡蓓蔚《香港婚後事》大爆相愛28年愛情保鮮法!豹哥被老婆激到要食藥2個月?胡蓓蔚認性格倔強學識溫柔:共患難唔容易

  《香港婚後事》播出第五集,嘉賓是恩愛夫妻單立文(豹哥)和胡蓓蔚(豹嫂),兩夫婦在節目中不時打打鬧鬧互相開玩笑,甜蜜互動盡顯默契,當中豹哥大晒幽默本色瘋狂答非所問,激到一班主持紮紮跳,氣氛歡愉!

 

 

  相愛28年的豹哥、豹嫂恩愛如昔,身為「單身狗」的羅天宇請教兩人愛情保鮮法,豹哥大拋婚姻哲理:「婚姻係兩個人三唔識七喺埋一齊,之後產生一種化學作用叫愛情,之後到你Commit(承諾)要照顧一生一世,講就易囉,當你途中遇到咁多嘢嗰陣,你個心會唔會動搖?會唔會想放棄?你要重拾正軌去鞏固番個婚姻,係好艱難,一段婚姻共富貴係好容易,共患難就唔容易。」

 

  豹嫂大爆最近因一事令她有新的領悟:「最近我激親我老公,激到佢睇醫生,原本係好小事,但大家喺度互頂,佢話:『你收聲!』我話:『我好冷靜,你有咩資格叫我收聲,我做咩要收聲,我依家叫你收聲!』之後佢個胃就唔舒服,個肚好多氣,Gur 咗幾日,跟住佢去睇醫生,食咗兩個月胃藥。」豹哥笑言:「佢依家好似好輕描淡寫,但當刻係好挑釁!」豹嫂自認性格比較直和倔,經此一役後學識對老公要溫柔一點。豹哥、豹嫂拍拖12年後才走進婚姻的殿堂,問到他們當時為何想結婚時?豹嫂坦言:「係我同佢講結婚嘅,當時好多朋友都係做藝術方面嘅工作,佢哋話結婚生仔冇可能,點知一講完佢哋就結咗婚,之後再生咗兩個小朋友。之後我去探我個朋友,佢好語重心長同我講,其實你哋都要諗諗係咪要結婚,之後我返到屋企,我就話邊個話我哋係咪要結婚呢,佢聽完之後就話好呀。」豹哥則認為:「我覺得結婚唔係一件大不了嘅事,簽一張紙就代表你一生一世愛呢個人咩?唔係吖嘛,呢個形式係做畀啲老人家睇,或者係做畀朋友睇,係一場大龍鳳嚟。」談到千年難解的婆媳關係,豹嫂大讚奶奶非常開明,從來都不會給她壓力。

 

 

  講到豹哥,不得不提他的外號「西門慶專業戶」,豹哥更大方分享拍過三級片的過去:「蔡瀾當初簽咗我三部(電影),佢話第一套冇嘢㗎,係個書生喺度打啲妖咁,Lur 住帶過咁囉。」豹哥坦言沒有後悔過拍愛情動作片:「如果你應承要做,你就要努力做好佢。」豹哥更雲淡風輕拋下一句:「都係歷史人物啫,冇咩大不了!」相當瀟灑。

 

《說說心理話》與你分享遭遇欺凌該如何應對 教你兩個方法輕易彈走負面情緒► 即睇

更多娛樂情報文章
你可能感興趣
#胡蓓蔚 #娛樂 #晴報文章 #單立文 #演員 #夫妻之道 #綜藝節目 #影視娛樂
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
貨幣攻略
大國博弈
More
Share