加入最愛專欄  收藏文章 

2020-03-03Text: Yan Law Photo: 網上圖片

【講得出做不到】10句「打工仔嘴邊話」,哪一句你最常聽 /講?

第四位:「下次佢再搵我幫手,一定推咗佢!」

 

  雖然「幫是人情,不幫是道理」,但難得有緣成為同事,就算自己再忙都好,同事開到聲求救,又怎會見死不救!至於「佢再搵我幫手,我一定推咗佢」云云,雖然大多只是句玩笑或負氣話,但心裏難免會想:最好是自己的事自己做!

 

第三位:「橫掂都塞車,射波算!」

 

  個個打工仔都愛講「射波」,難道個個都真的會「射波」咩!眾所周知,香港人最喜歡返工,所以哪怕交通再擠塞(最經典是2018年強颱風「山竹」襲港後,滿街都是塌樹和雜物,陸路交通幾乎完全暫停),大家還是會迎難而上,花多兩倍時間也好,不斷繞路轉車也罷,最重要是能回到公司「拍卡」簽到!

 

(網上圖片)

 

第二位:「我一定準時收工!」

 

  香港人工時長,幾乎日日都是「有開工、無放工」;想要準時下班,不如早點上床睡覺,做個好夢吧!

 

第一位:「我辭職唔撈啦!」

 

  十個打工仔有九個都把「辭職」掛在口邊,但真正行動的人幾乎是零。編者身邊就有朋友經常呻工時長、工作壓力大,還誓神劈願說找一份新工作,誰知三年過後又三年、三年過後又三年……說好的辭職呢?當然不了了之。

 

(《無法成為野獸的我們》劇照)

 

更多小薯茶水間文章
你可能感興趣
#打工仔 #職場 #OL #辦公室 #人際關係
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
中概股回歸
新型肺炎
More
Share