收藏文章 

2018-07-17

「主任」忽然想滅「民族黨」 23條前哨戰?

  Jenny今朝一起身,就收到消息話保安局局長李家超中午會見記者,但係就冇講明咩事,唔通警方已經搵到上次真槍事件嗰枝槍嘅來源?定係一地兩檢有新嘢?都唔係!原來係關陳浩天事……

 

  不過講起陳浩天,唔知有幾多人真係記得佢係邊個?有讀者或者會即時答:「陳浩南同陳浩民我就識!」。嗱!講埋佢個黨「香港民族黨」,大家或許先會記得少少係個主張港獨嘅組織。但係佢哋自成立之後,做過啲乜,Jenny已然冇乜印象……

 

點解香港民族黨冇註冊成為一個社團,都受到社團事務主任監管?李局長就答........

 

又嚟得「主任」得天下?

 

  其實林鄭政府啱啱上任一周年,各方對佢嘅評價雖然未去到盛讚,但都認同係開局良好,而港獨呢個議題,最近已經冇乜人講。Jenny仲估,以而家呢個政治風向,話唔定都對建制喺今年補選同下年區選嘅選情有利,點知!今日無啦啦就彈出呢壇嘢,話「助理社團事務主任建議保安局局長,行使《社團條例》第8條禁止香港民族黨繼續運作」,將本身已沉沉地嘅港獨思潮又拉返上水面!同埋又係「主任」?香港啲「主任」真係好唔得閒噃!DQ一個人要靠「選舉主任」,DQ一個黨就要靠「助理社團事務主任」!

 

無端起浪 再惹社會紛爭不利建制選情

 

  Jenny同一啲行家就覺得,政府而家嚟搞啲咁嘅嘢,無疑係將林鄭好唔容易先緩和咗嘅社會氣氛又分裂返!不過亦都唔排除有一個可能性,就係政府想為《基本法》23條試下水溫,搵個大家都就嚟唔記得嘅政黨嚟做返個實驗咁?雖則呢個諗法今日就畀保安局局長李家超否認咗,但至於你信不信……

 

  不過Jenny就覺得,以本身個情況嚟睇,港獨思潮已經冇咩人理,基本上社會上大家都有共識係唔可行,根據香港人善忘嘅特質,本來好地地「唔講就唔再存在」,而家攪一攪,可謂激起千層浪,真係唔做好過做,政府喺呢個位,係唔係欠缺咗啲政治智慧呢?

 

etnet財經 ‧ 生活App獨家「銀行匯率比較」功能 立即下載 iOS/Android

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

更多言歸政傳文章
你可能感興趣
#唔講就唔再存在 #激起千層浪 #選舉主任 #DQ #社團事務主任 #陳浩天 #港獨 #社團條例 #香港民族黨
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
新型肺炎
全球放水
More
Share