收藏文章 

2018-07-18

張建宗從不「射波」的秘密係……

  林鄭上場以來一直強調要「與青年同行」,又搞青年發展委員會又搞青年委員自薦計劃。上年佢啱啱做特首嗰陣,為展現佢親民一面,書展開鑼第二日佢就去咗同一班年輕人行書展,Jenny仲記得林鄭一到,本身可以並排行7、8個人嘅通道都塞到水洩不通,連記者都差啲見唔到林鄭個真身呀!不過,今年林鄭就冇出席呢個活動,淨係搵咗政務司司長張建宗(張宗)代佢嚟。

 

 

張建宗今日行書展建步如飛,睇得出隻腳好返晒喇!

 

  不過,張宗話晒都係青年發展委員會主席,由佢代林鄭嚟都啱數嘅!張宗仲帶咗本書同大家分享,叫《給青年12封信》。佢話,雖然呢本書係89年前寫嘅,不過仲係覺得入面每一封信都好適合香港,仲引述本書嘅一句話:「希望所有青年都可以談談笑笑、跑跑跳跳!」

 

張宗最愛「獨樂樂」

 

  講起跑跳,張宗之前就因為整親隻腳包咗兩個月腳托,佢話係因為運動而整傷,而家終於好返晒啦!有年輕人就趁機問佢鍾意玩咩運動,佢話係踢足球喎!估唔到司長都咁熱血,唔知有咩波友咁呢?張宗就話其實係鍾意自己同自己踢……仲鍾意將個波大腳踢向牆喎!難怪張宗從來返工從不「射波」啦,因為真波已經射夠啦嘛!不過,Jenny就覺得「獨樂樂,不如眾樂樂」,張宗可以考慮下搵返啲波友,例如立法會足球隊嘅成員,一於更進一步改善行政立法關係嘛。

 

唔睇新聞會身痕?

 

  除咗鍾意同自己踢波,張宗仲話自己仲係一個「新聞發燒友」!佢話佢十年如一日都係5點半就起身,一起身就要開新聞台嚟聽,朝早亦都一定要睇晒香港所有報紙嘅社論,有時間仲會睇埋內地、國外報紙添!張宗仲分享,原來佢喺求學期都鍾意睇政治書、聽新聞同埋聽外國電台,鍛鍊到而家直情係唔睇新聞就做唔到嘢:「熄咗電視就周身唔自在」!張宗真係識講嘢,現場咁多記者朋友、咁多攝影機喺度,Jenny估唔少行家就算明知係公關說辭都好,都會幾受落!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet財經‧生活App   財智‧健康‧品味生活     【立即下載】  iOS版 / Android版
更多言歸政傳文章
你可能感興趣
#新聞 #發燒友 #給青年12封信 #獨樂樂 #書展 #政務司司長 #張建宗 #青年委員自薦計劃 #特首 #立法會
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
新型肺炎
More
Share