加入最愛專欄  收藏文章 

2023-11-06

姜濤@MIRROR演出被小朋友嚇到彈起!傻笑30秒唔唱歌被指咪嘴穿崩場面超尷尬

  MIRROR成員姜濤日前為首屆「共創明『Teen』計劃」畢業禮擔任壓軸嘉賓,獻唱《Master Class》及《蒙着嘴說愛你》,不過當姜濤唱到《蒙着嘴說愛你》嘅尾段時受驚,令佢疑似咪咀穿崩,引起大家熱烈討論!

 

  姜濤表示今次表演緊張過開演唱會,並稱入行以來首次在學生面前表演:「好驚見到你哋,因為我真係好老,我唔知呢個世代知唔知我係邊個。」之後佢表示自己其他歌太沉重,相比之下《蒙著嘴說愛你》已變成「兒歌」,但就認為會係一首全場都會識嘅歌。大會隨即於大熒幕播出心心畫面,之後姜濤就唱出《蒙着嘴說愛你》。

 

 

  唱到尾段時,大會安排咗4位小朋友上台,但姜濤冇發現小朋友喺身邊,察覺到嘅時候成個人彈起,之後就笑住衝口而出:「你出咗嚟呀?」不過就繼續播住有佢歌聲嘅音樂。姜濤之後30幾秒都冇再「唱」,只係笑到收唔到聲,又踎低同不停掩咀笑,加上4位小朋友都目無表情,姜濤講道︰「你唔郁嘅!」姜濤想拖住其中一位弟弟嘅手,但又被半秒揈開。直至音樂播完,佢再跟另一位弟弟講︰「你係唔係好唔耐煩?」但拖住呢位小朋友嘅姐姐就用手護一護弟弟,下意識後退半步,似乎有少少嚇到,4位小朋友都冇任何回應,呆若木雞,非常尷尬。

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  姜濤繼續笑到首歌播完,同4位小朋友離場「走喇走喇」,不過又爭啲走錯方向,要靠主持人叫住佢去另一邊離開。唔少網民都有疑問佢係咪咪嘴穿崩,又指佢冇「唱」完全程,好唔專業;不過都有人力撐佢播出嘅只係「墊底聲」,姜濤喺台上仍然要真唱。

 

轉載自晴報

轉載自: 晴報

etnet榮獲HKEX Awards 2023 「最佳表現證券數據供應商」大獎► 了解詳情

更多娛樂情報文章
你可能感興趣
#姜濤 #MIRROR #共創明『Teen』計劃
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
大國博弈
貨幣攻略
More
Share