加入最愛專欄  收藏文章 

2023-11-07

圍方保安出言趕走電單車送貨員:唔識躝咪爬囉!《東張西望》主動介入:事主要求道歉及解僱涉事職員

  《東張西望》過往接獲不少觀眾報料及投訴,再就個案進行跟進的採訪工作,不過昨晚他們播出「車Cam睇猛片」環節,將網上瘋傳的一條影片公開。事緣一名電單車外賣員車Cam拍攝到他駕車進入圍方商場準備取貨時,見入口路中心有工程人員,於是響按提示對方,沒想到惹來對方發惡狂罵,「你呠我做咩先?係咪想撞我?」

 

 

 

  片段中所見,電單車手領取完貨物後離開,卻被同一名工程人員刻意阻撓兼揚言要投訴車手,由於電單車手同樣要求工程人員出示職員號碼以方便日後投訴,期間有兩名著西裝的疑似保安經理出言侮辱,「同我躝啦」、「唔識躝咪爬囉」、「你搞事,我就搞事」等等,表情態度都勁不禮貌。

 

 

 

 

 

  今次雖然沒有收到投訴,但《東張西望》派出黎寬怡到圍方附近訪問外賣員,更主動介入找到事主本人Gary,「不嬲都惡劣,我做咗幾十年人,未試過咁嬲,同埋覺得好侮辱,佢哋係做服務性行業,唔應該係咁樣囉!著西裝落嚟應該係調停件事,而唔係搞大件事。」主持追問Gary希望商場方面如何回覆事件才能接納,Gary表示:「嗰兩個人唔應該喺呢度被我再見到,或者應該要向我書面道歉。」

 

 

 

 

  網友對於今次事件都議論紛紛,「保安員態度好差,送貨員都係想你提醒你小心唔好撞到,無必要爭拗」、「電單車只是禮貌性響安,但對方覺得不合理。如果不響安直接撞過去,是否會好的」、「呢幾個爛仔保安叫人躝?圍方點請保安㗎,帶頭盔嘅保安行路中間就要呠佢啦,速遞員都係為安全著想啫,圍方炒咗呢幾個保安啦」、「原來港鐵請埋d(啲)爛仔嚟番工,真係低質公司」、「遮面做咩,直接曝光啦。外賣員都係人,職業不分貴賤。應該得到尊重」、「歧視+羞辱,炒得啦!政府係地鐵大股東,都要提醒管理層有這類損壞形象的行業敗類」等等。

 

 

 

轉載自: 晴報

WoW WoW星期三:健康網購產品低至$99 (只限今天)► 立即行動

更多娛樂情報文章
你可能感興趣
#東張西望 #保安員 #圍方保安
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
貨幣攻略
大國博弈
More
Share