加入最愛專欄  收藏文章 

2024-01-05Text: 娛樂組Photo: 網上截圖、大會提供

劉德華《潛行》搵40年前「鵰兄」出演!舊戰友大爆當年同華仔開工在路邊食飯:日頭拍外景,一齊吊威也打餐飽

  由劉德華、彭于晏及林家棟等主演的新片《潛行》將於下周四(11日)上映,身兼監製的華仔找來一班相識多年的戰友演出,包括40年前合作劇集《神雕俠侶》的「雕兄」驚喜現真身!

 

 

  向來念舊的華仔,在《潛行》中找來一班老朋友演出,當日華仔雖然沒有自己的戲份,但仍到拍攝現場跟幕前幕後逐一打招呼,探望一班舊友。華仔介紹一班武師及動作演員說:「點都要過嚟睇下戰友!佢哋都仲係咁後生!」

 

 

  三位武師前輩聚在一起話當年,當中名為孖大的前輩,原來在1983年版《神雕俠侶》中,飾演華仔出生入死的好兄弟「雕兄」!孖大說:「佢(華仔)未紅嗰時,我哋開工一齊喺路邊食飯。我最記得喺電視台拍《神鵰俠侶》,個陣我做隻鵰,日頭拍外景,一齊吊威也打餐飽;夜晚一齊入廠做文戲,我好記得!」

 

 

  另一位前輩阿財則在1994年電影《刀劍笑》中開始合作,他搞笑說:「我哋合作唔係好耐,唔知點解成日被佢打!呢套戲係最困難,最辛苦,你問番佢就知。」他大讚華仔記性好:「佢打一套動作,九成都記得,幾犀利下。」至於張華則與華仔拍廣告時合作:「佢拍一個廣告要吊威也,現場有正指導同威也指導。記得劉生同我講:『有咩唔明你哋講聲我聽。』但我好尷尬,因為我老細喺度,我唔可以亂嘢,所以冇答佢,好遺憾!」三人都大讚華仔:「佢真係keep得好好!」

 

轉載自: 晴報

全新節目《說說心理話》青少年不可以戀愛!?真實個案講述驚心動魄經歷► 即睇

更多娛樂情報文章
你可能感興趣
#娛樂 #演員 #劉德華 #電視劇 #電影 #影視娛樂 #潛行 #神雕俠侶 #彭于晏 #林家棟
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
大國博弈
貨幣攻略
More
Share