加入最愛專欄  收藏文章 

2024-02-07Text: 娛樂組

劉德華《你好,打劫!》舞台劇上台謝幕!即場要求麥沛東重演其中一幕!大數基層市民近50種費用仲提垃圾徵費

  《你好,打劫﹗》舞台劇六場演出,4日晚在港藝術中心壽臣劇院上演最後一場,觀眾反應熱烈,全場歡呼聲不斷,出品人劉德華特地前來支持,謝幕時上台與導演張達明,六位演員包括楊偉倫(阿卵)、麥沛東(麥東)、魯文傑(Simon)、巢嘉倫(阿巢)、蔡頌思(Jocelyn)、黎逸正(Sunny),以及監製鄧永威(Amic)一齊向觀眾鞠躬致謝,華仔大讚今次演員們落力演出,並指今次作品好評如潮,期待未來再度公演!

 

 

  《你好,打劫﹗》開售時門票極速售罄,六場公演全部爆滿,而開演之後亦大獲好評,來到尾場華仔入場觀賞,親身感受觀眾反應。這套黑色喜劇借一宗劫案,反映基層生活的掙扎,箇中情節有笑有淚,對白引人共鳴,在阿卵和麥東帶領之下,全體演員演出相當精彩,引得華仔及觀眾們不時拍掌叫好。

 

 

  謝幕時導演張達明就特地邀請華仔上台,華仔即場要求麥東重演其中一幕高潮戲,讀出基層市民生活中面對的種種費用,麥東:「管理費水費電費煤氣費冷氣費生活費,行政費交通費電話費,電話行政費數據費....」麥東氣定神閒,一口氣讀出近五十種生活費用,更貼合時事,讀出垃圾徵費,似為觀眾舒一口氣,令全場拍爛手掌歡呼叫好。華仔、達明最後就帶領演員們一齊鞠躬致謝達兩分鐘,感謝觀眾熱烈支持。

 

 

  華仔後台接受訪問時,表示劇團在疫情期間遇到不少困難,幸而在監製和導演帶領之下,完成一套讓觀眾開懷的作品:「我希望帶畀大家一啲關於我們身邊多啲嘅事,多啲情況的作品,畀大家真係喺生活上,雖然面對咁多壓力,都能夠透過個呢個劇得到少少解放。」阿卵和麥東亦同聲讚賞今次無論劇本,以至台前幕後都非常用心,希望演出為觀眾帶來反思,阿卵:「今次呢個合作入面好有趣啦,同大家一齊去創作,一齊分析劇本,一齊去到今日on show,我覺得我哋如果之後再做呢個劇,可以再繼續畀佢發展落去,仲有得再發展。」麥東:「就好似劉生所講,即係點樣可以令觀眾有嘢去思考,感覺關自己事,我作為一個戲劇創作者,都覺得呢個係需要,戲劇就係一種咁樣嘅嘢,令到觀眾可以思考自己嘅生活。」

 

 

  Simon、Sunny以及阿巢亦指每日演出完大家都有檢討,然後再調整達至最佳效果,希望引起更多觀眾共鳴。Simon:「第一場我老婆嘅feedback,係話佢睇到想喊,有啲情節我哋觸動到觀眾,我哋亦一路都調整想再做好啲。」Sunny:「呢個劇本個message係好好,能夠讓觀眾可以去嚐味到生活上嘅一啲苦,所以我覺得呢個show,我哋嘅演出都有種責任。」阿巢都有同感:「當見到觀眾嘅時候,係多咗一份使命感啊。」至於作為萬綠叢中一點紅的Jocelyn就榮幸能夠跟一眾前輩合作:「今次係同五位男士一齊演戲﹐咁我自己係唯一一個女仔,大家都好紳士,同埋日日都照顧我咁,好多謝大家,我都學咗好多嘢。」

 

 

  作為導演的達明最開心當然是見到觀眾熱烈的反應:「我好開心聽到觀眾嘅掌聲,阿華哥坐喺我附近,我聽到佢畀到好多掌聲,真係睇得好投入睇得好開心。」至於監製Amic亦有份客串外賣員一角,問到日後有機會重演,會否也安排華仔演出一角?華仔聞言即笑說自薦外賣仔這個角色。Amic坦言今次首演是這個作品的開始,期待再次原班人馬演出,華仔也揚言會帶著這個新生的作品繼續成長:「希望可以帶住你哋,將作品喺我哋廣東話地區裏面,去面對更多觀眾,希望你哋可以繼續跟我一起走過。」說畢,團隊上下齊聲歡呼,說好快會再跟觀眾見面!

 

轉載自: 晴報

全新etnet健康網購,送你【健骨維他命D3(1000IU)】乙樽(價值$108)► 立即行動!

更多娛樂情報文章
你可能感興趣
#演員 #美斯 #導演 #麥沛東 #娛樂 #劉德華 #垃圾徵費 #張達明 #楊偉倫 #魯文傑 #影視娛樂
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
大國博弈
貨幣攻略
More
Share