加入最愛專欄  收藏文章 

2021-04-29Text: Ariel ChanPhoto: Celia Li,Ronald Chang

【小區正店】澳洲過江龍牛肉粉登陸西營盤!勁香濃越式牛骨湯底!足料雞肉湯粉、限量香茅烤雞勁想試

新鮮!每日用30公斤牛骨熬湯底!

 

  說到越南湯粉,個人覺得湯底是靈魂所在,而餐廳對湯底的用心就令編者十分驚喜!他們的牛肉湯底是用30公斤本地騸牯牛的牛筒骨、美國的牛脊骨及牛尾熬煮8小時而成,當中更加入肉桂、烤薑和豆蔻等一併烹煮,所以聞起來有濃濃的香氣,而入口就有濃郁牛味,正!

 

 

餐廳下重本,用大量的牛骨炮製牛肉湯粉的湯底,而且每日需要熬足8小時,有誠意!

 

  除了牛骨湯底,餐廳同時提供雞湯底;做法同樣講究,用本地三黃雞的雞殼熬煮4小時而成;三黃雞勝在油份多,使用其雞骨煲出來的湯味會更鮮甜,用雞湯底配越南粉,是另一番滋味。

 

 

餐廳的雞湯一樣厲害,湯底滿滿雞殼,編者呷一口,覺得湯味格外濃郁和鮮甜,值得一試!

 

下頁即睇餐廳4大必試湯粉

 

etnet TV頻道現已登場,多元化財經及消閒影片輪流送上! ► 即睇

更多Foodie What’s On文章
你可能感興趣
#識食 #美食 #美食地圖 #外賣 #越南河粉 #Eat Fuh #越式湯粉 #越式 #春卷 #魚餅 #墨魚餅 #蝦餅 #香茅烤雞 #素菜湯粉 #雞雜 #白肉湯粉 #牛骨湯 #雞湯 #素食 #生牛肉湯粉
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
東京奧運
疫苗福利
More
Share