加入最愛專欄  收藏文章 

2024-02-21Photo: FACEBOOK

金馬影帝吳慷仁夜晚10點在香港搵食失敗!網民提醒「搵錯地方」:呢度係識女仔地方

  「金馬獎最佳男主角」、台灣演員吳慷仁廣為香港人認識,而佢都似乎幾鍾意香港,除咗做嘢之外都多次嚟旅遊,唔少Fans都留意住佢嘅社交平台,希望有機會可以「偶遇」佢。日前佢又嚟咗香港嘢,不過佢竟然喺呢個「美食天堂」搵食失敗,唔少fans都立即留言「幫手」!

 

  吳慷仁喺社交平台post出一張自拍,背景係中環嘅德輔道中,佢留言:「21:36是小尷尬的時間……小餓……又不想走遠……趕22:00前快步殺去某店,收攤中……再去另一家,也收攤中……再……就……就……走近速食店了……買了薯條炸雞漢堡……今日夜宵結束……燒賣叉燒明日請早~」吳慷仁仲自爆生眼挑針,但就食咗一個咁邪惡嘅晚餐。

 

 

  喺一個「不夜城」、仲大推「夜繽紛」嘅城市,夜晚10點竟然就搵唔到食,唔少台灣網民都大表驚訝,亦有唔少香港網民「道歉」留言:「歡迎來香港,抱歉疫情把這很不正常的情況已變為我們的日常(我也是在餐廳工作)。」、「在疫情過後都習慣了這個不正常的生活模式了,晚上9點之後真的很難找吃的,尤其是中環一帶。」

 

 

  不過都有人指出吳慷仁「搵錯地方」,又紛紛介紹自己經營嘅餐廳:「我的店在銅鑼灣,凌晨一點才關門。」、「中環當然沒有呀,就像台北101附近也沒有。」、「到旺角、尖沙咀就有。」、「中環係識女仔地方,唔係食嘢嘅地方。」

 

  隨後,吳慷仁相約朱栢康、白只、楊偉倫等演員們食飯見面,非常熱鬧,席間,吳慷仁竟然為狂收利是大表興奮。他說:「…入境隨俗…我竟然拿到紅包…一次拿7個!?!原來在香港過年…結婚的人會包給未結婚的…今天….都初十一了我還有的拿!好多年沒有一次拿那麼多紅包了…心情實在太忐忑了…好心虛…心裏太複雜….太爽了!以後農曆過年都來香港過吧~認真可以~#新年快樂#紅包拿來#未婚萬歲#香港過年萬歲#但願人長久#現金一直有」這位影帝實在非常可愛,歡迎多來香港!

 

轉載自: 晴報

全新節目《說說心理話》如何搞好家庭關係?關係破裂幾時要放手?修補關係切忌讓XX充昏頭腦!► 即睇

更多娛樂情報文章
你可能感興趣
#旺角 #香港夜繽紛 #美食 #娛樂 #台北101 #台北 #銅鑼灣 #電影 #中環 #演員 #香港 #吳慷仁 #影視娛樂
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
貨幣攻略
大國博弈
More
Share