• |
  • 極速報價
  • |
  • 會員
  • 產品服務 / 串流版
  • 設定
更多
人氣文章

23/04/2019

媒體高層會議記錄

  • 收藏文章

  媒體老闆與三位高層正在會議室開會 ……

 

  老闆:日報早已賣一份蝕一份,紙價貴人工貴,都算喇,仲要不停比人整比人搞,而家數字狼又高姿態出口術叫全世界封殺我哋嘅全版廣告,咁樣真係好大鑊!

 

日報賣一份蝕一份   (網絡圖片)

 

  高層 A:其實我哋網上版好多人睇,尤其「郁新聞」,不如仿效外國媒體,將讀者轉為網絡付費訂閱用戶?

 

  高層 B:我哋幾個傾咗好耐,計過數,而家我哋Facebook有二百幾萬粉絲,假設三成願意付費訂閱,差不多六十幾萬人,如果每人每月比五十蚊,我哋每個月固定訂閱收入估計有三千萬,都好和味!

 

  老闆:香港人最實際,乜都要攞著數,又怕麻煩,幾鍾意睇都係咁話,無端端要收錢要登記,一定嘈到拆天,轉投其他免費媒體,對手乘虛而入,到時得不償失,唔跪低都唔得!

 

以手機讀新聞已成市場大方向  (借用絡圖片)

 

  高層 A:咁不如暫時唔好講要收錢,淨係登記?

 

  老闆:唔收錢都係權宜之計,但讀者人數始終有機會大量流失!

 

  高層 C:老闆,咁多年我哋都係敵人多過朋友啦,比人整比人搞無乜好驚,最重要係我哋啲料夠爆,讀者就like!

 

  老闆:頂!鬼唔知阿媽係女人咩?你估咁容易撞到條料又堅又爆?天時地利人和,差一樣就係咁先!

 

  高層 C:料嘅嘢,睇吓我哋點「做」嘅啫!

 

  高層 B:社會時事、政策制度,唔係我哋話做就做,何況香港人,有幾關心呢啲嘢?

 

  老闆:要做,一定係做娛樂圈八卦嘢!要爆,一定係離婚、偷情、分家產!你哋搵人出去踩吓線,最好搵到三幾條、吹得好勁但又未拍到嘢嘅料,分幾隊狗仔24小時睇實,睇吓邊條料跑出就做邊條!

   

  高層 A:咁幾時開始要讀者登記?

 

  老闆:而家開始放風,一日未有料喺手,千祈唔好硬食要登記!堅料一旦到手,hold 住條料,唔好放出街住,即刻推「唔登記無得睇」!到時個市一定亂班友一定鬧,由得佢哋癲幾日,之後就放條料出街,有圖有真相,只要條料夠堅夠爆,我哋又係獨家,我唔信班友唔即刻登記,最緊要IT睇實啲,backend做足準備,到時唔好死機!

 

  高層 A / B / C:老闆英明!老闆英明!老闆英明!

 

  這是一個江湖傳聞,完全未經證實,甚至永遠無法證實,但大家可以當作管理人的故事,一起動動腦筋,假設自己是媒體機構老闆或高層,於面對江河日下的紙媒、競爭慘烈的網媒壓力下,如何突圍。

 

  以這個傳聞中虛構出來的方案追「讀者登記KPI」,我認為成功率是99.99%!

 

(借用絡圖片)

 

  何解?因為傳聞中老闆對於自己媒體的讀者非常了解,從讀者心態、內容取材、爆料時序以至內部支援,通通部署精準。

 

  1.  讀者心態 - 只求一切平、靚、正、堅、爆、快

  2.  內容取材 - 鎖定娛樂八卦新聞內離婚、偷情、分家產為主打對象,已經贏了一半

  3.  爆料時序 - 堅料在手,未必要即時刊登,看準時機,一擊即中

  4.  內部支援 - 瞻前顧後,確保前線豐收的時候,後防穩固足以支援

 

  看穿了市場需要,策略性出擊,一夜之間四、五十萬人登記,易如反掌,只要多「做」幾條堅爆料,讀者登記人數定然直線上升。新聞主角慘被消費?這點無謂多說,圈內人,身不由己,圈外人,樂此不疲。

 

  媒體轉型自救,路仍漫長,沒有必勝法,惟有各施各法,尋求妙法。

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet財經‧生活App   財智‧健康‧品味生活     【立即下載】  iOS版 / Android版
我要回應

你可能感興趣

沒有相關資料。

更多人氣文章

熱門Tags

  • 生活副刊
  • DIVA
  • 健康好人生