加入最愛專欄

14/10/2020 10:13

《樓市亮話-湯文亮》租靚樓自住,買靚舖收租

  《樓市亮話》做物業投資,不能一本通書睇到老,如果不識得調整投資策略,就得唔到最大效益,現在買樓的人都經常會遇到一個問題,就是買唔到高層優質單位,那些業主都只是只租不賣,遇上現在時勢,寧願減租都唔賣,令到那些有錢買樓的人非常無奈,當大家遇到這些問題時,一定要審時度勢,調整一下投資策略,反而會得到最 ... more 觀看全文

07/10/2020 10:58

《樓市亮話-湯文亮》Home就是納米樓的死穴

  《樓市亮話》納米樓有一段時間紅極一時,以平均呎價計算,比一些中型單位還要高,亦有報章話細價樓「真架勢」,但我一向不主張初次置業者買納米樓,除了呎價不便宜之外,更可能發覺得物無所用,最後淪落成為私人迷你倉。還有,買納米樓的人浪費了自己的配額,因為買了納米樓之後,買第二個住宅單位就要付15%印花稅。 ... more 觀看全文

1 2

專家陣容
顯示更多
產品簡介

【格盡匯價】英鎊急跌,利買樓置業?即用etnet App格盡各大銀行匯價,仲可預設提示捉實靚價!

【全新功能】善用etnet App精明外匯買賣三招 投資旅行升學話咁易!

新增「恒生科技指數」成份股

<>